CAP D’ANY: RAÏM, MALETA I EL COLOR DE LA ROBA INTERIOR

65

Molts d’anys a tots! En aquest dia de ressaca vos deixam un interessant article sobre les costums de cap d’any arreu del món.

Espai intercultural – Idiomes Pollença
Sonja Van Stek

Molts d’anys a totes i a tots! Esper que tingueu un any fenomenal, que enguany serà el millor possible! Encara ens queden els Reis i, evidentment, Sant Antoni, però esper que hagueu passat un bon Nadal i una bona festa pel Cap d’any. Segur que vau menjar els 12 grans raïms i qui sap si vos vau posar la roba interior vermella? O, a lo millor, teniu altres tradicions a casa per a celebrar el Cap d’any…? Farem una petita volta pel món per a veure cóm se celebra el cap d’any a varis països.

A Estonia dia 1 deixen menjar per als morts

 photo bow.jpgA Corea el dia 1 és el dia per renovar els llaços familiars i posar-se roba nova fetes dels colors vermell, blanc, blau, groc i verd, que simbolitza un nou començament. A Estònia la gent menja 7, 9, o 12 vegades a la nit del cap d’any, tots aquest són nombres que duen sort. Però no es menja tot; sempre es deixa una mica de menjar per als morts i esperits que visiten les cases aquest dia. A Rússia intenten pagar tots els deutes abans de començar l’any nou, perquè porta bona sort començar l’any nou sense deutes. A Itàlia es menja un bon plat de llenties, que simbolitzen riquesa i doblers, i com més llenties menges, més riquesa tindràs a l’any que està a punt de començar.

PUBLICITAT

A Colòmbia surten al carrer amb una maleta després de les campanades

Als Estats Units és molt important donar besades just desprès de les dotze, sinó, t’esperaran 365 dies de soledat. A Cuba netegen la casa a fons el dia 31 de desembre i desprès es tira l’aigua bruta per la finestra. A Colòmbia, com a tots el països, a les dotze de la nit brinden per a felicitar per desitjar tot lo bo per a l’any nou, però just desprès, surten al carrer amb una maleta (plena o buida, no importa) per a donar una volta a la manzana, potser caminant, però molta de gent ho fan corrent, i se saluden amb “bon viatge!” Aquesta tradició es manté per a poder viatjar molt durant el nou any.

A Holanda dia 1 fan un capfico

I al món de running, el dia 31 de desembre no és complert sense córrer una cursa “Sant Silvestre” sobre les 18 hores del capvespre, casi sempre d’uns 5 o 7 quilòmetres, voltant pel poble. A Edimburg, a Escòcia, no se celebra només el canvi de l’any a mitjanit; les celebracions ja comencen de dia i durant tot el vespre la ciutat es converteix a un espectacle que s’assembla al carnaval. Aquesta festa es diu Hogmanay is s’hi poden veure desfilades pels carrers amb molta de música (bagpipes), disfresses i focs artificials.A Holanda l’1 de gener moltíssima gent fa el Nieuwjaarsduik (el capfico de l’any nou), damunt les 11 o les 12 del migdia. La gent es tira a la mar (sense neoprè!!) per a saludar l’any nou d’aquesta manera refrescant. Immediatament després del capfico, els valents surten de l’aigua, es vesteixen, i prenen xocolata calenta o erwtensoep (una sopa potent amb pèsols i salsitxes), per cert, jo mai m’he atrevit fer-ho! I sabies que a Colòmbia has de dur roba interior de color groc per saludar bé a l’any nou?
Independentment de com hagueu celebrat el canvi de l’any, vos desitjo tot el millor possible per al 2018.

PUBLICITAT
PUBLICITAT