CAN VIDALET PRESENTA UN VI QUE HA REPOSAT 9 MESOS DINS AMFORES AL FONS DEL MEDITERRANI

618
©micerstudio

La bodega Can Vidalet, ubicada a Pollença, ha presentat un nou vi molt peculiar, que han anomenat “Barros de Cecili Submarino”. Es tracta d’una edició limitada de 300 àmfores que han reposat submergides al Mediterrani durant 9 mesos. Aquestes amfores estaven plenes d’un vi de la varietat premsal collit l’any 2019. Un vi que ha experimentat un procés de vinificació en un biotop controlat a una profunditat aproximada de 8 metres. Durant aquest període de temps, aquesta varietat mallorquina ha evolucionat a partir de la influència de les corrents marins en una tipologia d’àmfores de fang realitzades a mà -una a una- per diversos mestres terrissaires.

©micerstudio

Es tracta d’una iniciativa realitzada amb la participació de Xavier Belda, creador de el projecte Vi d’Àmfora, i que ha portat a terme diferents propostes de vins submergits en aigües marines amb uns resultats certament espectaculars. En aquest cas, es tracta de la varietat premsal, veremat durant l’any 2019.

Elisabet Fuentes, gerent i enòloga del celler, explica que “des de sempre la possibilitat d’envellir vi sota el mar era un projecte que volíem experimentar i comprovar -en pròpia persona- el resultat tan bo i tan especial que es donava en els vins que havien viscut aquest procés. Una curiositat i una inquietud que es va incrementar des del primer dia que vaig tenir la sort de treballar en aquest preciós entorn i en aquestes vinyes tan espectaculars amb un patrimoni històric que volem potenciar al màxim”.

©micerstudio

“En el nostre projecte -afegeix Elisabet Fuentes- tenim tres gammes de vins: la clàssica, les microvinificacions Cecili Metel i les begudes espirituoses. El grup Cecili Metel, està compost per set vins d’edicions molt limitades que abasten una gran diversitat d’elaboracions (escumosos elaborats pel mètode ancestral, vins de criança biològica i oxidativa, encapçalats amb alcohol vínic destil·lat en el nostre propi alambí, vins fermentats amb les seves pells en àmfora de fang, etc.), tots ells elaborats en honor a el conqueridor romà de Mallorca. Atreta per aquest episodi històric, vaig començar a investigar quina havia estat la trajectòria de Cecili Metel en aquestes terres a partir de l’any 123 a / C, i em va fascinar com idear una original manera de folrar les seves naus amb pells d’animals per evitar l’impacte de les pedres llançades pels foners balears, entrant victoriós a l’illa de Mallorca. Moltes vegades vaig imaginar la quantitat de navilis que possiblement estarien dipositat s en el fons les nostres costes i la quantitat de productes que es conservarien en aquestes aigües “.

PUBLICITAT

“De fet -continua- moltes vegades llegim notícies sobre noves troballes marins i en algun cas amb grans quantitats d’àmfores que eren transportades en aquests intrèpids viatges. Aquesta curiositat creixia dia a dia a les vinyes del nostre celler quan aixecava els ulls i contemplava la badia de Pollença a l’horitzó i m’imaginava el pas victoriós de Cecili Metel Baleàric per aquestes terres”.

©micerstudio

A partir d’aquesta primera inquietud, el Celler Can Vidalet va voler intensificar el procés de formació i coneixement d’aquest tipus de vins i -en aquest sentit- Elisabet Fonts, va participar al 1r Congrés Internacional d’Enologia Submarina que es va celebrar a Bilbao. Una activitat que li va permetre ampliar les seves bases tècniques sobre aquest procés, tastar vins que s’havien elaborat d’aquesta manera i, finalment, conèixer a Xavier Belda, creador de Vins d’Àmfora.

“Un dels nostres grans objectius és el d’investigar en el camp dels orígens de la viticultura mallorquina, per això vam decidir utilitzar en aquest primer pas la varietat premsal, fermentada amb les pells, per aprofitar la potencialitat del raïm, aprendre i conèixer-la en profunditat “, conclou Fuentes.

©micerstudio

“El resultat d’aquest tipus de vinificació ens ha sorprès a tots, amb una nova percepció de la varietat premsal tant en nas com en boca, i que, en definitiva, ens permet un viatge en la història del nostre patrimoni agrícola i vitivinícola mallorquí”.

PUBLICITAT