CAN BISQUERRA, UN FORN EMBLEMÀTIC DE POLLENÇA

616

El Forn de Can Bisquerra, a Pollença, és un dels nou comerços que l’Institut d’Innovació Empresarial (IDI) ha inclòs a la “Xarxa de Comerços Emblemàtics” de les illes Balears.

L’objectiu d’aquest distintiu és protegir l’activitat comercial de proximitat, però també els establiments amb més tradició dels municipis. Per això, els comerços havien de complir uns requisits com ara tenim més de 75 anys, estar arrelats amb una activitat o un producte singular, o bé tenir un valor patrimonial.

Procedents de Caimari, la família Amengual va agafar el forn de Can Bisquerra, a Pollença. Han passat quatre generacions de Llorenç Amengual, quatre geneacions de forners popularment coneguts al poble com a “de can Bisquerra”.

Del carrer Major a la cantonada Jonquet amb Pius XI, ahir i avui del forn de Can Bisquerra.

Qui va obrir el negoci?

PUBLICITAT

El meu repadrí, Llorenç Amengual com el padrí, com mon pare i com jo mateix. Ell era de Caimari i va venir a Pollença. Era forner i va agafar el forn de can Bisquerra, que estava al carrer del Jonquet, on hi va haver la merceria de can Bauçà.

Quan va obrir?

La primera documentació que tenim és de 1927, però ens diuen que va ser abans.

A quants locals ha estat el forn de Can Bisquerra?

Després del carrer del Jonquet, varen comprar un local al carrer Major, on fins fa poc hi va haver la botiga de ca na Marca. I llavors ja venguérem al local actual, situat a la cantonada dels carrers Pius XI i Jonquet.

Quan agafares el negoci?

Deu fer 32 anys que el duc tot sol. Abans estava amb mon pare.

Com ha canviat en aquest temps el negoci?

Amb aquest temps, han sortit molts de prefabricats. Abans ho féiem tot des de la base. Ara, per problemes sanitaris, és impossible fer la feina com abans. Sense anar més enfora, no podem emprar ous frescos.

Record que, quan era nina, només féieu pa i panets, i qualque ensaïmada

Bé, però això depenia dels pobles. A Campos, per exemple, cada dia feien pastissos. Aquí no. De fet, m’atrevesc a dir que molts de dies no féiem ni ensaïades.

Abans no érem molt llépols, ara és diferent.

Un pàgina de l’àlbum de la família Amengual, on s’hi poden veure diverses generacions de’aquests forners pollencins.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT