CALENDARI D’ADVENT: DIA 1

524

A partir d’avui, PUNT iNFORMATIU comença el compte enrere fins a Nadal amb un particular Calendari d’Advent. Cada dia, en aquesta hora, us convidam a obrir un calaixet i descobrir una sorpresa sobre aquesta festa tan entranyable. Des d’una perspectiva glocal, parlarem de costums d’aquí d’allà, de gastronomia, de música… també hi haurà reflexions, fotografies antigues i altres apunts sobre el Nadal.

Nadal, probablement, és la festa mundial per excel·lència. Tanmateix, però, enmig dels nous costums, batega la idiosincràcia de cada poble, la pollencina en el nostre cas.

Els Calendaris d’Advent són un element popular del Nadal als països de Nord d’Europa. Es tracta d’un calendari que es regala als infants i que marca el compte enrere fins a Nadal amb una sorpresa amagada dins cada una de les 24 caselles de l’almanac.

Destapam el primer calaixet d’aquest Calendari d’Advent amb un apunt sobre el temps d’Advent i els seus calendaris.

PUBLICITAT

Què és l’Advent?

L’escriptor pobler Alexandre Ballester, en un article titulat “Inici de l’Advent” (http://www.festes.org/arxius/iniciadvent.pdf) recorda que, a la Roma precristiana, l’adventus era “un temps sagrat dedicat a l’arribada d’un déu o d’una deessa”. En aquest sentit, Ballester apunta que “el cristianisme va adoptar el mot adventum, arribada, per designar inicialment, l’encarnació de crist i, l’Advent va arribar a definir el temps litúrgic que precedeix el Nadal. La primera referència d’aquest període, al cristianisme occidental, data de meitat segle VI”.

Per tant, «en la religió cristiana, l’Advent és el temps litúrgic de quatre setmanes que marca el compte enrere per a la celebració de l’arribada del naixement de Jesús», diu Manuel Carrera i Escudé a l’article «L’Advent. De les tenebres a la llum» (http://www.festes.org/articles.php?id=408).

L’inici de l’Advent s’escau el diumenge més immediat a Sant Andreu (30 de novembre), això és entre el 27 de novembre i el 3 de desembre, i marca l’inici de l’any litúrgic cristià, però, sobretot, és el sus de bona part de les manifestacions pròpies del costumari del Nadal.

Què són els calendaris d’Advent?

Una d’aquestes manifestacions pròpies de l’Advent i, per tant, del Nadal, són els calendaris d’advent. Aquest costum s’incorporà, més enllà dels anys 20 del passat segle XX, a la tradició nadalenca del Nord d’Europa.

Carrera i Escudé apunta que “es tracta d’un calendari de 24 finestretes o caselles, superposades en un dibuix o fotografia amb motius nadalencs, que marca el compte enrere fins arribar al 24 de desembre”.

En aquest cas, el compte enrere s’inicia l’1 de desembre.

Com són

De Calendaris d’Advent, se’n poden trobar de tot tipus: de fusta, de llauna, de roba… i, fins i tot, de paper com els que venen en algunes botigues d’alimentació. Els primers s’han d’emplenar cada any amb les llaminadures, els altres són d’un sol ús i ja estan a punt per iniciar el compte enrere.

PUBLICITAT