“Cada vegada hi ha més infarts en persones joves, i el primer símptoma, en molts casos, és la mort sobtada”

3219
Doctor Raul Vicho

Joan Martorell

L’estil de vida actual ha provocat un increment dels casos d’infarts en persones de menys de 50 anys, i el primer símptoma d’una cardiopatia isquèmica és la mort sobtada, que ocorre un 30% de les vegades fora de l’entorn hospitalari. Per aquest motiu, l’ecografia s’està convertint en una eina imprescindible per a la detecció precoç no només de problemes greus al cor, sinó també d’altres afeccions com els ictus.

Raul Vicho és un metge de cures intensives de la Clínica Rotger que recentment ha obert una consulta al municipi de Pollença, on resideix des de fa anys. Més concretament, la seva consulta està ubicada dins de la Clínica Podoactiva, al carrer Via Argentina, 16. Vicho s’ha súper especialitzat en ecografia aplicada, fins al punt que imparteix cursos a professionals de tot el país i rep metges de tota Espanya perquè es formin amb ell. Precisament, l’ecògraf és la principal eina que utilitza a la seva consulta a Pollença.

– Amb quin objectiu vas obrir la consulta a Pollença?

PUBLICITAT

Tenint en compte les circumstàncies actuals, em vaig adonar que l’ecografia és fonamental per a realitzar diagnòstics precoços. Com més aviat es detectin, més influiran en el pronòstic dels pacients que puguin tenir algun problema. En l’actualitat, a la sanitat pública, la gent ha d’esperar molt per a realitzar una ecografia i jo volia fer-la més accessible. No només per als pacients amb possibles afeccions, sinó també pensant en els atletes, ja que estam ubicats en un centre on es realitzen tractaments esportius.

– Què es pot fer a la seva consulta?

A la consulta, realitzem el “screening” o detecció precoç de problemes en cors de persones que practiquen esport, especialment a partir d’una certa edat. També realitzam el diagnòstic de problemes pulmonars i feim un estudi ecogràfic detallat del cor i les seves interrelacions. Per això, a més de l’ecografia, volem instal·lar un electrocardiògraf.

– Quina utilitat té un ecocardiògraf en la medicina general?

Hem de tenir en compte que gairebé totes les malalties afecten el cor d’alguna manera. Avui en dia, els problemes cardíacs són molt comuns a causa del nostre estil de vida i diversos factors com la hipertensió arterial, el colesterol, el nivell de sucre i el sobrepès. L’ecografia cardíaca ens permet realitzar un estudi exhaustiu i una detecció precoç d’aquests problemes.

– Pel que ens explicau, l’ecocardiograma s’hauria d’incloure en una revisió mèdica general?

Efectivament. És una tecnologia que tenim actualment i que substitueix al fonendoscopi. Estem a l’any 2023 i el fonendoscopi és una eina que està quedant obsoleta, ja que no és el mateix escoltar sons que veure imatges.

– Quines patologies greus podeu detectar?

Amb l’ecocardiografia, podem detectar afeccions com ara angines de pit, risc d’infart, risc d’embòlies, problemes cardíacs causats per una pressió arterial no diagnosticada prèviament, hipertensió arterial, infeccions, insuficiència cardíaca incipient, mal funcionament de les vàlvules del cor i que sigui la causant de símptomes. La detecció precoç d’aquests problemes pot significar una solució ràpida.

– A qui recomanaries fer-se una revisió amb ecocardiograma?

Ho recomanaria a totes les persones, de qualsevol edat, que realitzen activitat física més que moderada. Per exemple, persones que pedalegen més de 60 o 70 km a la setmana, o que corren més de 10 o 12 km a la setmana. És especialment important en aquests casos, ja que a partir d’aquests límits es poden desenvolupar problemes cardíacs que poden generar complicacions greus.

A més, tots els pacients amb hipertensió arterial, sobrepès, colesterol elevat, fumadors, etc., han de revisar el seu cor, sobretot a partir dels 45 anys.

– Quines malalties es deriven d’un mal funcionament del cor?

La més comuna és l’infart, que s’anomena cardiopatia isquèmica. Actualment, el primer símptoma d’una cardiopatia isquèmica fora de l’hospital és la mort sobtada, en el 30 per cent dels casos. I últimament hem observat un augment dels infarts en persones de 40 o 45 anys. Desafortunadament, tots hem viscut la mort sobtada d’algun conegut en aquest grup d’edat, i en aquests casos, l’autòpsia ha revelat que la causa és, en el 100 per cent dels casos, una cardiopatia isquèmica.

– Per què deis que cada vegada hi ha més infarts en persones de la quarantena?

Aquest fenomen es deu a l’estil de vida i a la nutrició. El consum de menjar ràpid ha augmentat, i hi ha més persones que pateixen colesterol elevat de forma prematura. A més, la nostra alimentació no sempre segueix el patró de la dieta mediterrània, la qual cosa ens fa semblar més als Estats Units en termes de problemes de salut.

– Recentment, també s’han produït molts casos d’embòlia i ictus, que també estan relacionats amb problemes del cor, no és així?

Sí, i això també està relacionat amb la nutrició. Totes aquestes són malalties vasculars que es desenvolupen a partir de l’arteriosclerosi, la qual està directament relacionada amb el nostre estil de vida i l’acumulació de greix a les artèries del cor i el cervell. Mitjançant l’ecografia, podem detectar aquests problemes precoçment, ja que sovint tenen el seu origen en el cor.

– En les imatges proporcionades per l’ecografia mirau molt el funcionament de les vàlvules cardíaques. Per què són tan importants?

Quan les vàlvules cardíaques no es tanquen o no s’obren adequadament, el cor comença a deteriorar-se i poden sorgir problemes, especialment insuficiència cardíaca.

– Durant l’última dècada, hi ha hagut un notable augment en la pràctica d’esports d’alta resistència. Quins problemes han sorgit amb l’adopció d’aquest tipus d’esports a la societat?

Aquest augment en l’activitat física ha duit a la detecció de problemes cardíacs que abans es detectaven molt més tard. S’han produït molts infarts durant l’exercici o casos de persones amb anomalies cardíaques congènites que han experimentat mort sobtada com a resultat de l’activitat física. L’exercici ha fet aflorar patologies que, sense l’exercici, es manifestarien més tard. Així, la incorporació a l’exercici sense un control mitjançant la realització d’ecografies pot comportar problemes durant les curses.

– Com a metge, diríeu que és saludable realitzar un Ironman o una cursa de més de 40 quilòmetres?

L’activitat física s’ha d’abordar des d’una perspectiva multifactorial. Molta gent es preocupa de la nutrició, que és com la benzina, però és igualment important considerar el motor, que és el cor. Si et preocupes per tenir una nutrició específica i una alimentació adequada, però no et preocupes pel teu cor, estàs descuidant el motor de la teva activitat física i això et pot comportar problemes greus.

La consulta del doctor Raul Vicho es troba a la clínica Podoactiva de Pollença, al carrer Via Argentina 16. L’horari és de dilluns a divendres de 9 a 14 i de 16 a 19, sempre amb previa cita. El telèfon per reservar cita és 689 860 169.

PUBLICITAT