BONA NIT AMB BONA CAL·LIGRAFIA

209
Imatge de Xavi Novell.

Encara que els pollencins som més de la CE TRENCADA (Ç), avui 24 de gener, Dia del Punt Volat, puntinformatiu.cat vos vol desitjar bona nit amb bona cal·ligrafia.

El punt volat és una grafia que existeix en altres llengües (el francoprovençal, el gascó o l’aragonès, però també el xinès, el japonès o el taiwanès). Ara bé, en el cas de la ela geminada, només s’usa en català. En aquest sentit, sembla ser que va ser el lingüista manacorí Mossèn Antoni M. Alcover qui va proposar aquesta solució tipogràfica per representar el so de la ela geminada i que, “Pompeu Fabra va acceptar mig a contracor”, talment com ho apunten al Termcat. De fet, la tria del Dia del Punt Volat coincideix amb la data en què es van aprovar les normes ortogràfiques, un 24 de gener de 1913.

Un punt il·lustre

I ara què ja sabem d’on ve això del punt volat i del seu dia, anem a veure quan s’escriu la ela geminada.

  • Les paraules que comencen amb al·l- (al·legar, al·lucinar), il·l- (il·lusió, il·luminar), col·l- (col·liri, col·lapse, col·loqui) i mil·l- amb el significat de “mil” (mil·lenni, mil·lèsim)
  • Les acabades en –el·la (novel·la, varicel·la), -il·la (tranquil·la, goril·la) i -il·lar (destil·lar,oscil·lar)
  • I els derivats cultes de paraules que s’escriuen amb -ll- com axil·la (aixella), capil·lar (cabell) o metàl·lic (metall)

Que no ens ha de fer vacil·lar

Però… com s’escriu el punt volat en un teclat?

PUBLICITAT

Ara hem posat el dit a la llaga. I és que un dels objectius d’aquest Dia del Punt Volat és reivindicar més claretat a l’hora d’escriure el punt volat al mòbil o a la tauleta.

Per escriure el punt volat amb l’ordinador, cal prémer les tecles de majúscula i de número 3. Fàcil.

Més complicat és, però, als mòbils i tauletes, on, en comptes d’aquest signe, sovint s’acaba escrivint un guionet (fil-loxera), un punt (il.localitzable) o una bala (vacil•lar). Què hem de fer per no caure en cap d’aquests paranys?

  • Configurar l’idioma del teclat, perquè sigui en català.
  • Prémer el punt normal fins que ens aparegui el punt volat.
  • O bé prémer la lletra L fins que surti la ela geminada.
  • I, en cas de casos, podeu consultar aquesta aclaridora entrada de softcatalà.

Dit això, i abans no ens entri la fal·lera, s’ha de dir que, des del 2005, Twitter reconeix la ela geminada als hashtags sense que quedin tallats.

PUBLICITAT