BON DIUMENGE

276

Avui és diumenge, 1 de novembre, dia de Tots Sants.

Segons l’AEMET, hi haurà intervals nuvolosos amb tendència a poc ennuvolat durant el matí. Boirines matineres que escamparan durant el matí. Temperatures nocturnes en ascens i diürnes amb pocs canvis. Vent del sudoest fluix.

L’1 de novembre és el Dia Mundial del Veganisme. El terme “vegà” fou creat per la Societat Vegana de Gran Bretanya, al voltant de l’any 1945, per referir-se a totes aquelles persones que no usen productes d’origen animal ni en el menjar, ni en roba ni en altres productes amb altres finalitats. La paraula, que va començar sent l’abreviatura del concepte “vegetarià”, pretén ser sinònim de “sencer, sa, vigorós i viu”. En l’actualitat, el veganisme és un estil i una filosofia de vida que cada vegada un major nombre de ciutadans, tant a escala estatal com en l’àmbit mundial, adopta a fi de rebutjar l’explotació i altres formes d’agressió cap als animals promovent el respecte per la vida.

Un 1 de novembre de 2009, va morir la poeta Alda Merini, una dona que va passar anys tancada en manicomis, una veu que va ser negada i que ha llegat una literatura inquietant. Llegim un poema d’Alda Merini traduït per Meritxell Cucurella-Jorba, de qui ha estat considerada una de les veus més clares i profundes de la poesia italiana del segle XX.

PUBLICITAT

(Amor de calç)

L’amor 
que jo cerco
no és certament dins el teu cos,
que reclines sobre dones ben fàcils,
sense gruix.
L’amor que vull
és la teva constant presència,
és l’ull atent de l’amo
orgullós de la seva bèstia.

He cavalcat cavalls d’ombra
i qui m’ha vist
córrer sense brides
m’ha considerat boja. 
I sí, una dona que viu sola, 
sense un escut historiat
sense una història de nens
no és ni una mare ni dona. 
És només un nom híbrid estampat
amb calç a la teva pàgina.

“Sortida de sol” de Beltran Bofill. Foto: Catalina Oliver.
Arenal d’en Castell. Foto: Andreu Salom.
Foto: Miquel Nadal Forteza.
Muntanyes de sal al Salobrar de Campos. Foto: Pere Llobera “Morou”.
Foto: Rafaela Vila Jaume.

Envia’ns la teva primera foto del dia i la compartirem amb els lectors de PUNT iNFORMATIU. Pots fer-ho, a través del WhatsApp 652 04 07 91.

Ahir parlàrem de:

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT