BON DIA, POLLENÇA

240
S'obrin clarianes. Foto: Xesca Serra.

Avui és divendres 23 d’abril, dia de sant Jordi.

Segons l’AEMET, predominarà el cel poc ennuvolat, amb núvols d’evolució diürna que poden ocasionar qualque precipitació feble i aïllada el capvespre. Temperatures nocturnes en descens i diürnes en ascens. Vent del nordest, en general fluix, amb oratge a vorera de mar.

El 23 d’abril és Sant Jordi, Diada de Catalunya i Dia del Llibre i Festa de la Rosa, símbols de la Cultura i de l’Amor.

El 23 d’abril de l’any 303 va morir el cavaller Jordi, erigit sant per negar-se a perseguir els cristians, per això va ser martiritzat i decapitat. Fet que va fer créixer al llarg de la història llegendes al voltant de la seva figura.

PUBLICITAT

Una d’elles és la que explica que després d’una batalla contra el drac que atemoria tot un poble, la bèstia va morir travessada amb l’espasa del cavaller i de la sang que brollava va néixer un roser que floria cada mes d’abril. Aquí s’explica la tradició de regalar roses el dia de Sant Jordi.

El Dia del Llibre és bastant més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926. La idea original va ser de l’escriptor valencià afincat a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Poc després, l’any 1930, es va canviar la data pel 23 d’abril, per commemorar que aquest mateix dia però de l’any 1626, encara que segons diferents calendaris, van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare.

La festa, que coincidia amb Sant Jordi, va arrelar a Catalunya al confondre’s amb la festivitat de la Diada, mentre que gairebé va desaparèixer a la resta de l’Estat, on va deixar de celebrar-se a molts indrets o bé es va mantenir de manera residual.

El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d’abril dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO “Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor”.

Un 23 d’abril de 1981 va morir Josep Pla, un dels autors més llegits de la literatura catalana. Considerat el prosista més important de la literatura catalana del segle XX, la seva extensa obra literària abasta de forma gairebé ininterrompuda sis dècades i més de 30.000 pàgines. A més a més, va modernitzar la llengua catalana i va popularitzar una literatura costumista, clara, d’adjectivació intensa i a estones bolcada en la descripció del seu entorn més proper. Els seus articles d’opinió, les seves cròniques periodístiques i els seus reportatges sobre els nombrosos països on va viatjar constitueixen també un singular testimoniatge de la història del segle xx.

Foto: Andreu Salom.
Foto: Antònia Ferrer Vara.
Formentor des de la talaia d’Albercuix.
Foto: Helena Bellini.
Foto: Justyna Owczarska.
Foto: Norma Mario.
Una planta capritxosa. Foto: Catalina Oliver.

Envia’ns la teva primera foto del dia i la compartirem amb els lectors de PUNT iNFORMATIU. Pots fer-ho, a través del WhatsApp 652 04 07 91.

Ahir parlàrem de:

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

També et pot interessar