BANDERA NEGRA PER A UNA PLATJA D’AQUEST PUEBLO MÁS BONITO DE ESPAÑA

1291

L’any passat, Pollença va entrar al llistat de “Pueblos más bonitos de Espanya”, aquest 2021 les platges turístiques del municipi no només han perdut les Banderes Blaves (tot sigui dit, perquè l’Ajuntament no les va demanar), sinó que “han merescut” la Bandera Negra d’Ecologistas en Acción.

L’informe de Banderes Negres presentat per Ecologistas en Acción marca amb aquest distintiu la platja d’Albercuix del Moll per contaminació degut als repetits “episodis de contaminació d’origen fecal”. De fet, l’any passat a causa de les restriccions per la covid-19, l’increment de la població al Moll va ser molt petit, però va deixar clar que “el problema de fons és de naturalesa estructural”.

L’Associació per a la Defensa del Port de Pollença, el GOB i altres entitats han denunciat “l’existència d’abocaments fecals a la mar -alguns d’ells amb valors molt alts de bactèries potencialment perilloses-, culpant de la situació a avaries puntuals o al mal funcionament de la xarxa de clavegueram”.

En aquest sentit, és bo recordar que la setmana passada mateix, hi va haver filtracions a la platja d’Albercuix, on durant hores va onejar la bandera groga.

PUBLICITAT

La regidora de Medi Ambient de l’ajuntament de Pollença, Maria P. Buades, Maria P. Buades ha avançat que treballa per a contractar un servei que faci analítiques per a l’Ajuntament de manera regular a les platges del municipi.

Els resultats de les analítiques de l’Associació en Defensa del Port de Pollença indiquen que en les punts marcats amb # no es compleixen els valors de referència establerts pel RD 1341/2007 d’11 d’octubre sobre la gestió de la qualidad de les aigües de bany. Concretament, el 25 de maig, estaven fora dels paràmetres les analítiques als punts de mostreig P3, P4 i P5, mentre que el 7 de juny, hi estaven els punts de mostreig P4 I P6. A més a més, la mateixa Associació en Defensa del Port de Pollença recordava que “el límit permès d’escherichia coli és de fins a 500 ufc/100 ml i les esmentades analítiques estan per damunt de 800 ufc/100 ml, la qual cosa és nociu per a la salut”.

En qualsevol cas, un dia d’aquests l’Ajuntament preveu rebre els resultats d’unes analítiques que va manar fer a les platges municipals com a resposta a aquestes analítiques publicades per l’Associació en Defensa del Port de Pollença. En qualsevol cas, la mateixa Buades ha remès a les analítiques que duu a terme el Consell de Mallorca i que, en data del 7 de juny, marcaven les platges de Pollença com a aptes per al bany.

Des de l’oposició, a més de retreure la falta de transparència per part de l’equip de govern pollencí, han demanat solucions a aquest problema en reiterades ocasions. Avui mateix i arran de la presentació de l’informe d’Ecologistas en Acción, Unides Podem de Pollença apunta que els fa “caura la cara de vergonya a tots i totes” sortir en “un diari estatal tenint 1 de les 2 platges de Balears amb el títol més contaminades i degradades d’Espanya”. Unides Podem Pollença insisteix en la importància de comptar amb un Pla Director de Clavegueram, però també en “cartografiar tota la xarxa, detectar elements obsolets, detectar cases/urbanitzacions sense estar ben connectades al clavegueram” i “INVERTIR en la salut de tothom i del medi ambient”. En poques paraules, començar a fer passes per complir el Conveni amb l’ABAQUA.

PUBLICITAT
PUBLICITAT