BALEARS  SE  SUMA  A  LES  RESTRICCIONS  DEL  CONSUM  D’AIGUA

431

Mónverd notícies – Jaume Reus Bennàssar

Catalunya, Galícia, Andalusia, Extremadura, Euskadi i Navarra, en totes les comunitats hi són presents les restriccions en el consum d’aigua en major o menor mesura, amb d’altres amb nivells d’aigua preocupants. Ara, les Balears se sumen a aquesta llista després dels anuncis dels ajuntaments de Deià, Artà i Ciutadella.

L’Ajuntament de Deià va anunciar el passat dimecres 10 d’agost la prohibició de l’ús de l’aigua municipal per regar jardins, netejar cotxes i terrasses i omplir piscines. La situació precària de l’aigua de Deià no és un fet recent, des dels darrers anys la Font del Molí i la Font del Verger, que abasteixen el municipi de 620 habitants, han reduït el seu nivell. Aquest fet també s’ha agreujat per la intensa pressió turística que pateix el municipi durant els mesos d’estiu. Encara que des de l’Ajuntament han garantit el subministrament, fa mesos que el municipi compra camions d’aigua per assegurar-lo.

A més, des del consistori han publicat una sèrie de consells per a la població per reduir el consum d’aigua, com no descongelar aliments amb aigua, recollir l’aigua freda de la dutxa o rentar la fruita i la verdura en un bol per poder emprar l’aigua sobrant per regar el jardí.

PUBLICITAT
TOT MARCO digital

Però la setmana encara no havia acabat, i el dissabte 13 l’Ajuntament d’Artà va anunciar restriccions similars per a la Colònia de Sant Pere, un dels nuclis urbans del municipi llevantí. Amb efecte immediat, els seus habitants no podran regar amb aigua potable, omplir piscines o netejar terrasses o cotxes.

A aquestes mesures s’ha sumat el tancament de les dutxes de les platges i, per reduir el cabdal d’aigua destinat al nucli urbà, s’han tancat els comptadors de jardins i piscines de grans consumidors, s’han tancat els comptadors en una zona de sòl rústic en la qual el consistori no té l’obligació de donar el servei d’aigua i s’han tancat els comptadors municipals que donen servei a serveis de neteja i jardineria de l’Ajuntament.

Des del consistori expliquen que aquestes mesures s’han pres perquè el nivell d’aigua dels pous que subministres els nuclis de Montferrutx, l’Estanyol i la Colònia de Sant Pere estan en nivells “crítics i preocupants”.

A Maó, el passat 22 de juliol el batle de la capital menorquina avisava que no estava garantit el subministrament per tot l’estiu davant dels baixos nivells dels dipòsits. Davant d’aquesta situació, el consistori va eliminar el reg dels jardins públics i va cridar a la col·laboració ciutadana per reduir el consum d’aigua, a més de demanar als grans consumidors que reduïssin el seu consum. En una entrevista per a l’ARA Balears, el Batle de Maó, Héctor Pons, afirma que la situació s’ha estabilitzat gràcies a la col·laboració, però la situació dels aqüífers encara és preocupant. De moment, emperò, no s’espera que hi hagi talls per a la població.

Els municipis de l’Arxipèlag viuen els efectes d’una situació de calor extrema a Europa que ha estès la sequera per tot el continent. Els rius europeus presenten uns nivells molt inferiors als normals, fet que ha provocat talls a la circulació en rius com el Rin. Aquesta situació ha provocat restriccions arreu del continent que han deixat imatges impactants.

“Encara no hem analitzat completament l’esdeveniment d’aquest any perquè encara continua” digué Andrea Toreti, membre del Joint Research Centre, òrgan d’investigació que depèn de la Comissió Europea. “No hi hagué cap altre esdeveniment durant els passats 500 [anys] similar a la sequera del 2018. Però aquest anys, crec, és pitjor”.

La sequera generalitzada ha provocat gran quantitat d’incendis forestals arreu d’Europa que han destruït una superfície de 265.467 hectàrees a Espanya -àrea superior a la de la província de Biscaia— i de 684.063 hectàrees a la Unió Europea- àrea superior a la província de Tarragona.

PUBLICITAT