BALANÇ D’UNA TEMPORADA TURÍSTICA DE TRANSICIÓ

186
Foto: Norma Mario.

Ara que bona part de la planta hotelera de Pollença ha tancat les portes, és el moment de fer un balanç del que ha estat aquesta temporada turística. En termes generals, Isabel Sastre, gerent de l’Associació Hotelera Pollencina ho expressa així: “No es pot dir que ha anat bé perquè ha estat una temporada curta, però no ha estat tan dolenta com esperàvem que seria quan obrírem la majoria dels establiments, a principis de juny”. Explica Sastre que durant el primer tram de la temporada va ser complicat degut a que els britànics ho tenien molt complicat per viatjar degut a les restriccions del seu govern, afortunadament “una vegada els varen deixar sortir, el mercat anglès ha respost i ha funcionat”.

D’altra banda, la gerent de l’associació hotelera comenta que s’ha produït una diferencia molt gran d’ocupació entre els diferents establiments, ja que mentre uns han tingut puntes d’ocupació del 95 per cent, d’altres han patit més la crisi i s’han mogut entre un 35 o 40 per cent. Segons Sastre d’ocupació entre establiments. Els hotels que han tingut l’ocupació més baixa són els dedicats al turisme familiar i de grups. Un dels motius podria ser la dificultat de viatjar per a segons quin tipus de turisme degut a les PCR obligatòries que s’ha hagut de fer durant el principi de temporada. Un fet que ha encarit molt les despeses dels viatgers.

Dades d’ocupació de la planta hotelera

Els hotels adscrits a l’Associació Hotelera Pollencina s’han mogut el més de juny en ocupacions compreses entre el 35 i el 90 per cent, donant una mitja aritmètica del 67 per cent. El mes d’agost, les ocupacions s’han mogut entre el 40 i el 90 per cent, el que suposa una mitjana del 69,5 per cent. Pel que fa al més de setembre la mitjana d’ocupació ha estat del 71,2 per cent i la primera quinzena d’octubre s’ha arribat al 77 per cent. Tot i això, Sastre no considera que la temporada s’hagi allargat per darrera, ja que durant la segona quinzena d’octubre, com és habitual, hi ha hagut una baixada forta dels nivells d’ocupació.

Aquestes ocupacions, sobretot del final de temporada, són més bones del que s’esperava, però en realitat estan lluny de les dades que es donaven els anys abans de la pandèmia, quan l’ocupació en temporada alta a Pollença estava al voltant del 90 per cent.

PUBLICITAT
Percentatges d’ocupació de la plata hotelera pollencina els mesos d’agost dels darrers sis anys. Font: Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) a partir de dades recollides per l’INE mitjançant l’Enquesta d’Ocupació Hotelera

Les dades que aboca l’Enquesta d’Ocupació Hotelera i que es poden consultar a l’IBESTAT (Institut d’Estadística de les Illes Balears), no són gaire diferents de les que aporta l’Associació Hotelera. Si ens centram en el mes d’agost, el 2019 va haver-hi una ocupació del 85 per cent. L’any 2020, a cause de la pandèmia es va baixar fins al 31,5 per cent, i enguany hi ha hagut una certa recuperació fins al 56,98.

Ocupació per nacionalitats

Per nacionalitats, el mercat britànic, que es el majoritari, ha patit molt a principi de temporada, però una vegada han pogut venir lliurament, ha respost molt be.

El mercat nacional és un dels que més ha pujat degut a les majors facilitats per viatjar a dins de l’estat i els esforços de les administracions per promocionar aquest tipus de turisme.

També s’ha notat un cert increment de turistes francesos, degut molt probablement al ferry que fa el trajecte entre Toulon i el Port d’Alcúdia.

Si atenem a les dades de l’IBESTAT que fa referència al nombre de pernoctacions per nacionalitats els mesos d’agost dels darrers anys , es pot observar una recuperació del mercat britànic aquest 2021, arribant a les 58.388 pernoctacions. Una xifra, però, que està lluny de les quasi 100.000 pernoctacions que és registraren el 2019. L’únic mercat que ha augmentat, segons s’observa a la gràfica, respecte del 2019 és el nacional. Aquest agost s’han registrat 15.855 pernoctacions, mentre que l’agost del 2019 se’n registraren 8.585.

Pernoctacions a hotels de Pollença els mesos d’agost dels darrers sis anys per mercats emisors. Font: Institut d’Estadística de les Illes Balears (IBESTAT) a partir de dades recollides per l’INE mitjançant l’Enquesta d’Ocupació Hotelera

Perspectives de futur

La gerent de l’Associació Hotelera Pollencina creu que “es pot dir que aquest any ha estat un any de transició. Pel que fa al 2022 les perspectives són millors, però hem de ser prudent, ja que ens hem adonat que la situació es molt volàtil. No tenim clar que el 2022 sigui encara l’any de la recuperació total. Segons els experts també es considera el 2022 com un any de transició, ja que la normalitat total no arribarà fins al 2024”.

PUBLICITAT
PUBLICITAT