BABALUSA, LA MEDUSA, UNA NOVEL·LA INÈDITA DE XESCA ENSENYAT

277

El Gall Editor presenta Babalusa, la medusa, una novel·la inèdita de l’escriptora pollencina Xesca Ensenyat en una edició que ha anat a cura del seu fill, el també escriptor Marc Cerdó.

L’argument de Babalusa, la medusa gira entorn a “Biana Muntaner, una alumna interna d’un col·legi de monges de Palma. Sor Barceló l’afillarà, la instruirà i l’ensinistrarà en el difícil art de fer negocis. 

Té un amic que li duplica l’edat, un company de confidències que, de bell antuvi, ella convertirà en un referent moral i professional. El consum de patates fregides, ruixades de quètxup, i de gerres de cervesa escumosa, servits en una guingueta de platja, amenitzaran les trobades de dues intel·ligències molt potents que passen revista a una realitat sovint escàpola: la família, les relacions laborals i les misèries humanes. 

Biana adreça el discurs al vell còmplice, ja difunt, per tal que no perdi passada del que s’ha esdevingut del seu traspàs ençà: el vincle d’afecte amb la tia Rafaleta, mare adoptiva de la narradora protagonista del llibre, el record viu de la Roca Elefanta, les corredisses entre passadissos de llençols blancs a la portassa del Tamarisco, la utilització de la medusa en sofisticades elaboracions culinàries i l’adveniment dels desenganys, més propis de l’adultesa”.

PUBLICITAT

Xesca Ensenyat

L’escriptora Xesca Ensenyat va néixer al Port de Pollença el 1951 i morí a Inca, el 2009. Va debutar amb el llibre de poemes Ciutat de l’horabaixa (1969), tot i que l’autora acabà renegant d’aquesta opera prima, qualificant-la de «pecat de joventut».

Inaugurà el canvi a la narrativa amb L’amagatall de guipur (1976, premi Ciutat de Manacor 1975), al qual seguiren Villa Coppola (1985, premi Ciutat de Palma 1984), Una moda fresqueta (1991), Quan venia l’esquadra (1994, premi Ramon Muntaner 1992), Massa vi per a un sol calze (1994, premi Ciutat de Mollerussa 1993), Una altra vida (2012) i el llibre de narracions Canvi de perruqueria i altres misèries (1995).

Però l’autèntic banc de proves era el seu esplèndid bloc L’hidroavió apagafocs, que actualitzava regularment.

També excel·lí com a participant en taules rodones, com a conferenciant i com a pregonera en algunes festes populars.

Babalusa, la medusa de Xesca Ensenyat és el número 80 de la col·lecció El Cabàs que El Gall Editor dedica a la narrativa. Té 316 pàgines i està a la venda per 22 euros.

Fragment de l’obra

“Ara que a cada casa hi ha un malalt d’Alzheimer, ja no pareix tan estrambòtic que a estones perdudes li hagi de recordar com va ser que ens trobàrem, vostè i jo. I que li hagi de repetir les coses —que vostè mateix em digué—; i que n’hi hagi de retreure moltes d’altres que —escodrinyant— vaig descobrir que m’amagava… 

Estic segura que és immoral que m’aprofiti de la seva situació per ventilar el que vostè mantenia lluny del meu abast. Però vostè, gran revetller, que m’havia fet patir tant per no poder-li dir unes coses que en aquells moments no podia explicar a ningú altre, és l’última persona que em podria reprotxar els llargs sermons que ara li predic.”

PUBLICITAT