AVUI, DIA MUNDIAL DE LA POESIA O PRIMAVERA DEL POETA

122

Avui, 21 de març, és el Dia Mundial de la Poesia, també conegut com a Primavera del poeta. No hi ha cap mena de dubte que la millor manera de celebrar-lo és aproximant-se a aquest gènere que, de manera incansable, recerca la paraula més apropiada.

A través de les xarxes socials, la poesia ha aconseguit una espurna de popularitat, quan semblava un gènere abandonat a lletraferits amb data de caducitat. Remenant per la xarxa, trobareu espipellades en forma de versos reproduïts pels internautes, però també poetes que avancen els seus poemes a través d’aquestes plataformes i, fins i tot, pàgines especilitzades en difondre poesia. No debades, fa pocs dies, el 17 de març, era el Dia Mundial de la Poesia a Internet.

Imprescindible, en un dia com avui i cada dia, és perdre’s per la web mag poesia impulsada pel gran mestre de mestres Antoni Artigues i descobrir poetes i versos.

Més enllà de la vida virtual, els recitals poètics, els muntatges de poesia teatralitzada, les lectures i les “maratons” poètiques va guanyant un terreny que, degut a les restriccions per la pandèmia de la covid-19, han hagut d’aprofitar les oportunitats que brinda Internet.

PUBLICITAT

Per damunt de tot, però, la millor manera per endinsar-se en la poesia és agafar un llibre i descobrir la màgia de les paraules.

Per què un Dia Mundial de la Poesia?

L’any 1999, la UNESCO va proclamar el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia, coincidint amb l’equinocci de primavera a l’hemisferi nord. D’aquí que, a Europa, també es conegui l’esdeveniment com a Primavera dels Poetes.

Amb aquest dia, es vol promoure l’ensenyament de la poesia; fomentar la tradició oral dels recitals poètics; donar suport a les petites editorials; crear una imatge atractiva de la poesia als mitjans de comunicació, perquè no es consideri una forma antiquada d’art, sinó una via d’expressió que permet a les comunitats transmetre els seus valors.

Què és la poesia?

La poesia és una manifestació de la diversitat de diàleg, de la lliure circulació de les idees per mitjà de la paraula, de la creativitat i de la innovació. La poesia contribueix a la diversitat creativa en qüestionar de manera sempre renovada com s’utilitzen les paraules i les coses i com es percep i s’interpreta la realitat.

Gràcies a les seves associacions i metàfores i a la seva gramàtica singular, el llenguatge poètic constitueix, per tant, una altra faceta del possible diàleg entre cultures.

Com a gènere literari, la poesia permet expressar pensaments, sentiments i emocions, a partir de recursos literaris. És més, qualsevol tipus de poesia (èpica, dramàtica, lírica…) expressa missatges universals sobre l’amor, la vida o la mort.

Damià Huguet i Miquel Àngel Riera, 25 anys

Coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia, la Fundació Mallorca Literària va presentar els actes programats per commemorar el vint-i-cinquè aniversari de la mort dels poetes mallorquins Damià Huguet i Miquel Àngel Riera.

El mes de juliol de 1996 moriren Damià Huguet el dia 19 i Miquel Àngel Riera el dia 20, dos poetes mallorquins “plenament vigents” per dir-ho en paraules de la directora de Mallorca Literària, Carme Castells. 

El comissari d’aquesta doble commemoració, l’escriptor Sebastià Alzamora, destaca que “les diferències entre les obres de Riera i Huguet són una mostra de la riquesa i la grandesa de la literatura catalana”. Per això mateix, convida la ciutadania a participar en les activitat programades, en les quals “a més de parar atenció a diferents vessants de l’obra dels autors, també s’aprofundirà en les figures més enllà de l’obra literària”.

Podeu consultar el dossier de la commemoració dels anys Huguet i Riera aquí.

PUBLICITAT
PUBLICITAT