AVUI A CAN LLOBERA: MARIA EUGÈNIA JAUME PRESENTA ESCLAUS OBLIDATS. ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ A MALLORCA (1936-1947)

230
Maria Eugènia Jaume va conduir una visita guiada a la Talaia d’Albercuix, on hi va haver un dels camps de concentració franquista. Foto: Pere Llobera.

Avui, divendres 17 de juny, a les 19’30 hores, a Can Llobera, la investigadora Maria Eugènia Jaume presentarà el llibre Esclaus oblidats. Els camps de concentració a Mallorca (1936-1947) (Documenta Balear, 2019). L’acompanyarà l”historiador pollencí, Pere Salas.

Organitzada per la Reserva Natural de l’Albufereta, Aquesta és una activitat gratuïta, però que, per motius d’aforament, cal fer una inscripció prèvia emplenant aquest formulari.

Esclaus oblidats

La Guerra Civil a Mallorca fou sobretot un període de repressió i violència que es va allargar més enllà del final del conflicte. Entre 1936 i 1942, l’illa va acollir desenes de camps de presoners que van ser forçats a construir infraestructures viàries i de defensa. Aquests milers d’esclaus oblidats van ser exposats a tota mena de maltractes, misèries i privacions per un règim nacionalcatòlic que, mentre assegurava que els volia reeducar en els valors del franquisme, explotava els vençuts en benefici propi. 
La recerca de Maria Eugènia Jaume, a partir de documentació fins ara inèdita, ens ofereix per primera vegada un estudi detallat dels destacaments existents, les construccions realitzades i les vicissituds d’aquests esclaus mallorquins de Franco.

Maria Eugènia Jaume i Esteva

Maria Eugènia Jaume és graduada per la Universitat Oberta de Catalunya en Humanitats (2015) i en Història, Geografia i His­tòria de l’Art (2019) i Màster en Història Contem­porània i Món Actual per la Uni­versitat de Barcelona-Universitat Oberta de Catalunya (2018).El seu àmbit de recerca es centra en la Guerra Civil a Mallorca. Ha par­ticipat en conferències sobre els camps de concentració a Mallorca i en publicacions d’estudis locals, com les jornades de Sóller Esclaus per a fortificar Mallorca. El Llatzeret de Sóller 1936- 1940 (2018-2019). Aquesta obra és fruit de la recerca realitzada en el seu Treball de Final de Màster, del qual obtingué el premi Temps, Espai i Forma atorgat per la Universitat de Barcelona el desembre del 2018.

PUBLICITAT
PUBLICITAT