Avant premier d’un docureportatge sobre Dentistas Sobre Ruedas a la Sala Rivoli de Palma

161

Aquest dijous 27 d’octubre, a les 19 hores, a la Sala Rivoli de Palma es projectarà l’avant premier del docureportatge La bajada d’Alejandro Diez, sobre l’organització no governamental Dentistas Sobre Ruedas.

Per accedir a la visualització del documental, s’abonarà una entrada de 5 euros que es detinaran a finançar projectes humanitaris de la fundació Dentistas Sobre Ruedas, gràcies a què el Cine Rivoli cedeix l’espai de manera solidària. L’aforament és limitat, per la qual cosa es recomana puntualitat per assegurar la butaca.

La bajada

La bajada, una cinta realitzada pel productor audiovisual argentí Alejandro Diez, relata el recorregut que fa un comboi humanitari de l’ONG mallorquina Dentistas sobre Ruedas, que des del 2007 treballa en projectes de cooperació local i internacional.

4.500 km de viatge des de l’Estat espanyol al Senegal es converteixen en un documental sobre l’essència del voluntariat. Travessant Marroc, Sàhara Occidental i Mauritània, la bitàcola de bord retrata cruesa, hospitalitat i bellesa, que conviuen a l’uníson en estats on el totalitarisme i la manca de recursos són moneda corrent.

PUBLICITAT

Durant aquest viatge, es van anar registrant imatges de llocs i gents, coneixent altres realitats molt diferents que no solen tenir temps i pantalla als mitjans de comunicació tradicionals. Un viatge que no és només físic, sinó també de consciència, ja que cada dia l’equip clareja en una ciutat diferent, cada dia més al sud, més endins del desert del Sàhara, cada dia més a prop del Senegal i menys d’Espanya, mentre els quaderns es van omplint de notes, preguntes i algunes respostes que sacsegen la sorra dels ulls. Així, diverses històries es tornen inevitables i demanen ser explicades.

Alejandro Diez

El cineasta Alejandro Diez, amb 20 anys de trajectòria audiovisual, presenta amb aquest film el seu quart llargmetratge documental. Ell va formar part del comboi i va dedicar el seu viatge a observar i enregistrar tot el possible. Després de mesos d’intens treball, en què ha comptat amb la col·laboració d’editors, guionistes i fins i tot una il·lustradora, que va ajudar a narrar certs passatges de la pel·lícula, ha aconseguit sintetitzar més de 50 hores d’enregistraments en 70 minuts intensos.

La fundació Dentistas Sobre Ruedas

La fundació Dentistas Sobre Ruedas impulsa projectes humanitaris per a la millora de la salut bucodental, medicina general i ocular a través d’activitats sanitàries i d’educació per a la salut, tant a Mallorca com al Senegal.

El projecte de cooperació internacional, Projecte ADAMA, origen de l’ONG, compta amb una acadèmia dental i està en ple procés de construcció d’una casa de salut al llogaret de Missirah, Senegal.

Cada any, més d’un centenar de persones voluntàries, de diferents branques sanitàries i educatives, col·laboren per oferir serveis odontològics, sanitaris, òptics, etc. en una zona del Senegal on els recursos són molt limitats.

PUBLICITAT