AQUÍ COMENÇA LA MAR, UNA CAMPANYA PER CANVIAR GESTOS QUOTIDIANS

157

L’ajuntament de Pollença ha engegat aquests dies una campanya que, amb el lema “Aquí comença la mar, pretén conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de canviar gestos quotidians que “acaben a la mar i provoquen efectes nocius a la flora i la fauna marian”, segons apunta el comunicat de premsa.

Per això, s’ha pintat la llegenda abans apuntada en català, espanyol, anglès i alemany al costat d’un centenar d’embornals repartidens entre els nuclis urbans de Pollença, el Moll i Sant Vicenç.

“La campanya té per objectiu fer reflexionar els veïns i veïnes de Pollença, del Moll i de la Cala de Sant Vicenç que la mar no comença a la platja, sinó que comença molt abans. La mar comença quan abocam l’aigua de fregar o d’escurar a l’embornal del carrer o a la claveguera dels terrats o dels terradets de les cases, i és a les nostres mans, evitar-ho”, comenta la regidora de Medi Ambient, Maria Buades.

Més enllà de pintar l’asfalt i conscienciar la ciutadania, alguns pollencins consideren que l’equip de govern s’hauria de comprometre a dur a terme un correcte manteniment de les infraestructures. Sense anar més enfora, la neteja dels embornals és deficient la qual cosa facilita les inundacions quan plou. Quan no plou, els embornals són nius de cucaratxes que, per cert, fa temps que no es dediquen a fumigar.

Una passa decisiva

Buades destaca així mateix que és important canviar aquests gestos quotidians perquè, en el cas específic del Port de Pollença, la xarxa d’evacuació d’aigües pluvials a la mar ocupa pràcticament tot el litoral que hi ha entre les desembocadures dels torrents de Sant Jordi i d’Albercuix. Recorda també que a principis dels 90 es va construir la platja artificial dels Tamarells, que abans les aigües pluvials sortien per canonades situades davall l’antiga carretera del Port de Pollença a Alcúdia i abocaven directament a la mar per obertures practicades al mur de contenció de la mateixa carretera.

PUBLICITAT
No sempre les pluvials estan canalitzades, sinó que brollen directament al torrent. Aquest és el cas del carrer del Torrent de can Botana, a la Cala Sant Vicenç. El més curiós de tot, però, és que a vegades no plou i, per allà, raja un líquid de dubtosa procedència.

La regidora explica que fa més de 15 anys que l’ajuntament de Pollença duu a terme una important renovació integral per tal de millorar la dotació de les xarxes municipals de pràcticament tota la zona urbana del Port de Pollença. “Amb les actuacions passades i les que es duen a terme actualment es va reduint un problema estructural de mal funcionament de la xarxa municipal de clavegueram que pot provocar la contaminació de les aigües de la badia i que avui dia, segons indiquen les analítiques dels darrers anys, ha millorat de forma notable. Amb aquesta campanya volem donar una passa més que consideram imprescindible”.

La campanya “Aquí comença la mar” arranca ara i es perllongarà fins el mes de setembre. També anirà acompanyada d’una activitat pedagògica adreçada a l’alumnat de primer curs d’educació infantil de les escoles de Pollença i del Port de Pollença.

PUBLICITAT