Aquestes botes estan fetes per a la platja

796
Lesley Ann-Down a la platja de Formentor l'any 1970. Foto: Terry Daum (conservada al fons fotogràfic a l'Arxiu del so i de la imatge de Mallorca).

Joan Martorell

Any 1970, Marta, una jove britànica de 16 anys, guanya un concurs per passar tres dies a Mallorca amb el famosíssim cantant Mario Leiva. Envoltats pels espectaculars paisatges de l’illa s’acabaran enamorant i els canviarà la vida per sempre. Aquesta és la sinopsi de la pel·lícula “Sin un adiós”, amb Raphael en el paper del famós cantant, i Lesley-Anne Down interpretant a Marta.

Aquell mateix any, Terry Daum, un famós fotògraf de la premsa britànica que es dedicava a fotografiar famosos durant les seves vacances a Mallorca, va fotografiar la jove actriu anglesa a la platja de Formentor. Lesley-Anne Down tenia realment 16 anys en aquell moment i, a més de la pel·lícula amb Raphael, just havia sortit com a actriu de repartiment en una altra pel·lícula britànica.

A la imatge, presa molt a prop del desaparegut Hotel Formentor, mira a càmera vestida amb un biquini de l’època i unes botes altes i blanques que recorden aquella cançó de Nancy Sinatra de 1966 These boots are made for walking (aquestes botes estan fetes per caminar). En aquest cas semblen botes fetes per anar a la platja, o per anar a agafar crancs.

PUBLICITAT

Sigui com sigui, a partir d’aquella sessió de fotos a Formentor, Lesley-Anne Down iniciaria una vertiginosa carrera com a actriu. Els anys següents continuaria fent pel·lícules, però la fama mundial no li va arribar fins tres anys després quan va tenir un dels paper principals a la sèrie Downstairs, upstairs, que a la televisió espanyola es va emetre amb el nom Arriba i abajo. Posteriorment, va participar en altres sèries com Norte y sur o Dallas. Al cinema ha fet pel·lícules com La Pantera Rosa ataca de nuevo, El primer gran asalto al tren o Nómads i ha compartit pantalla amb Sean Connery, Harrison Ford, Olivia de Havilland, Anthony Hopkins, Pierce Brosnan, Charles Bronson, Burt Reynolds o Steven Seagal. El 1986 va guanyar un globus d’or com a millor actriu secundària a Norte y sur.

Avui en dia té 69 anys i no sabem si ha tornat mai a Pollença. Afortunadament, el fotògraf Terry Daum va donar el seu fons fotogràfic a l’Arxiu del so i de la imatge de Mallorca i avui en dia podem gaudir d’unes espectaculars imatges de la joie de vivre que experimentaven famosos de l’època com Lesley-Anne Down quan trepitjaven la nostra terra. El fons està format per 8.500 negatius i 8.500 positius de fotografies fetes entre els anys 1963 i 1990. Moltes d’aquestes imatges han estat compartides a la xarxa per ASIM i es poden veure i descarregar al següent enllaç www.flickr.com/photos/arxiudelsoidelaimatgemallorca/albums/72157692174908382.

Imatge de Lesley Ann-Down feta l’any 2008. Font: Wikimedia.

PUBLICITAT