AQUEST SETEMBRE, BRAHMS FESTIVAL 2022

238

Després de Beethoven i Mozart, aquest 2022 toca reivindicar Johannes Brahms de qui es commemora el 125è aniversari de la seva mort. Per això, cada cap de setmana del mes de setembre, al Claustre de Sant Domingo, de Pollença, hi haurà un concert dedicats a presentar els quatre gèneres fonamentals (simfonisme, música de cambra, piano i quartet de corda) del darrer representant del romanticisme alemany.

Organitzat pels dos joves mallorquins Magí Garcías (pianista) i Bernat Quetglas (director d’orquestra), el Brahms Festival comptarà amb artistes de renom internacional com el Quartet Quiroga (Premi Nacional de Música 2018), l’estrella internacional Can Çakmur o la violoncelista polonesa Zuzanna Sosnowska.

Per altra banda, és de destacar que enguany, el Festival comptarà amb la participació de l’orquestra dels Encontres Orquestrals de les Illes Balears, un projecte educatiu que compta amb una multitud de músics joves de totes les Illes que aporten el seu talent, el seu entusiasme i les seves ganes d’aprendre. 

Com als anteriors Festivals, a més de concerts, es duran a terme activitats socials, educatives i divulgatives amb l’objectiu d’apropar Brahms al públic que, de moment, no han trascenndit.

PUBLICITAT

Els concerts

El primer concert del Brahms Festival serà el diumenge, 4 de setembre, a les 20 hores, al Claustre de Sant Domingo amb el VIè Encontre Orquestral de les illes Balears amb Magí Garcías com a pianista solista i Bernat Quetglas com a director.

Aquesta vetlada es podrà sentir el Concert per a piano número 1 i la Simfonia número 1 de Johannes Brahms.

Els Encontres Orquestrals de les Illes Balears són un projecte que neix de joves estudiants de música de les Illes amb la voluntat d’organitzar una jove orquestra similar al funcionament exitós d’orquestres com la Joven Orquesta Nacional de España (JONDE) o la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC). Aquest
funcionament comença ja en la selecció dels seus membres, qui realitzen una prova d’admissió amb un jurat conformat per músics professionals. Els seleccionats es troben després durant una setmana o dues durant les quals reben classes de reputats músics professionals del món de l’orquestra preparant un repertori que posteriorment treballaran amb un director convidat per a culimar tot plegat en un concert.

Des de la seva creació el 2018, més de 500 joves músics s’han inscrit a les seves proves d’admissió. Han realitzat ja 5 encontres des de llavors treballant amb directors com Miguel Romea, Barry Sargent o Bernat Quetglas abordant obres del repertori simfònic tan importants com la Primera Simfonia de Mahler, la Quarta Simfonia de Txaikovsky, la Vuitena Simfonia de Dvorak, la Cinquena de Beethoven, el Sombrero de Tres Picos de Falla entre d’altres. Hi han treballats com a professors músics destacats de l’illa, professors del Conservatori Superior de les Illes Balears, músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, de la Banda Municipal de Palma o bé músics de les Illes que a dia d’avui porten la seva activitat a agrupacions o orquestres d’Europa.

Zuzanna Sosnowska és una de les violoncel·listes més prometedores i talentoses de la seva generació. Fou la guanyadora del X Concurs Internacional de Violoncel W. Lutosławski de Varsòvia (1r Premi ex aequo), en el qual també va ser guardonada amb dos premis especials per a obres d’encàrrec,
així com altres 6 premis especials.

El dissabte 10 de setembre, a les 20 hores, al mateix Claustre de Sant Domingo, el pianista Can Çakmur interpretarà la Sonata D845 en La menor de Franz Schubert, i les Klavierstücke Op. 118 i Op. 119 de Johannes Brahmms.

El pianista Can Çakmur, que ha actuat en diverses sales de concerts d’arreu del món, és el primer premi del 10è Concurs Internacional de Piano Hamamatsu el 2018, on també va guanyar el Premi de Música de Cambra i el Concurs Internacional de Piano Escocès el 2017.

Del pianista Can Çakmur, Jean-Charles Hoffelé a Artamag apuntava que “el seu primer disc em va arrossegar; aquest segon disc confirma que en aquest jove tenim un dels pianistes més preciats del nostre temps, i crec que ja està força format, com un semidéu alliberat de les cuixes de Júpiter”.

El dissabte 17 de setembre de 2022, a les 20 hores, al Claustre de Sant Domingo, el duet format pel pianista Magí Garcías i la violoncel·lista Zuzanna Sosnowska, intrepretaran la Sonata per a violoncel número 1 i número 2 de Johannes Brahms.

Finalment, el dissabte 24 de setembre de 2022 a les 20 hores, al Claustre de Sant Domingo, el Quartet Quiroga clausurarà el Brahms Festival. Aitor Hevia (violí I), Cibrán Sierra (violí II), Josep Puchades (viola) i Helena Poggio (violoncel) interpretaran el Quartet de corda número 1 en do menor i el Quartet de corda número 2 en la menor de Johannes Brahms.

El Quartet Quiroga és una formació consolidada, aclamat internacionalment per la crítica i el públic per la seva personalitat única, així com pel seu enfocament audaç i original en abordar el repertori per a quartet de corda.

Format el 2003, el Quartet Quiroga pren el seu nom del violinista gallec Manuel Quiroga, un dels més destacats intèrprets de corda de la nostra història musical. Van estudiar amb Rainer Schmidt a l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid, amb Walter Levin a la Musikakademie de Basilea i amb Hatto Beyerle a l’Acadèmia Europea de Música de Cambra. Altres influències artístiques importants són Johannes Meissl, György Kurtág, András Keller, Eberhard Feltz i Ferenc Rados. Fortament compromesos amb l’ensenyament de la música de cambra, són professors al Conservatori Superior de Música de Saragossa, la Universität Mozarteum Salzburg, Musikene i el Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, i convidats regularment a fer classes magistrals a universitats i conservatoris de música de tot Europa, Estats Units i Amèrica Llatina.

Les entrades

Les entrades, que ja estan a la venda a través de ticket.ib, van des del 15 euros fins al 25 euros. Els estudiants i menors de 14 anys, tenen un descompte del 50 per cent, aplicant el codi brahmsjove en fer la compra online i acreditant-ho en accedir amb el DNI o carnet d’estudiant.

Per suposat, les entrades també es podran comprar a taquilla abans de cada concert.

Des de l’organització, apunten que, en cas de pluja, els concerts es traslladaran a l’Església de Monti-Sion.

PUBLICITAT