APROVEN UN PROTOCOL PER EVITAR EL COL·LAPSE DE LA SERRA DE TRAMUNTANA QUAN NEVA

281

Ajuntaments de la Serra de Tramuntana, diverses dependències del Govern de les illes Balears i altres organismes com la Direcció General de Trànsit de la Guàrdia Civil, l’Agència Espanyola de Meteorologia (AEMET) i el departament de Carreteres i Medi Ambient del Consell de Mallorca aprovaren un protocol d’actuació per evitar les aglomeracions de cotxes que es produeixen a la Serra de Tramuntana quan neva i el col·lapse que es genera a les carreteres per l’enorme afluència de gent que vol gaudir d’aquesta neu.

Cada vegada que neva, el número de vehicles que accedeix a la Serra supera la capacitat de trànsit de les dues carreteres existents, la Ma-10 i la Ma-2130 (Caimari-Lluc). Per altra banda, no hi ha suficients places d’estacionament a la zona i els cotxes s’estacionen a la pròpia carretera, anul·lant o restringint greument la mobilitat necessària en cas d’emergència.

Per tot això, tots els organismes i ajuntaments implicats varen consensuar un document operatiu que estableix, entre d’altres coses, mesurar la capacitat d’aparcaments de la zona per establir un màxim acceptable de vehicles, habilitar estacionament extraordinari a parcel·les municipals i evitar així les situacions de risc col·lectiu que es donen en aquestes situacions i assegurar la mobilitat dels vehicles d’emergència.

En cas que l’AEMET activi una alerta per risc de nevada, la Direcció General d’Emergències i Interior activarà i coordinarà les mesures preventives i operatives establertes en el Pla Especial de Meteorologia Adversa (METEOBAL) que es considerin oportunes per minimitzar el risc per a la població.

PUBLICITAT

En concret, per evitar que hi hagi persones vulnerables deambulant per la Serra sense cobertura d’abric o refugi, es tancarà al trànsit la zona central de la Serra o bé s’establirà un circuit rodat sense que puguin estacionar els vehicles.

Normalment, també es procedirà al tall de carreteres afectades per la neu, i segons la situació, es permetrà el trànsit únicament dels vehicles amb cadenes. Els panells informatius de les carreteres avisaran de les incidències i es col·locaran cartells específics a llocs determinats amb la finalitat d’ordenar, limitar o prohibir la mobilitat de vehicles particulars.

Finalment, quan hagi nevat en dies anteriors, encara que no hi hagi cap alerta per risc de nevades intenses, s’habilitaran mesures en previsió del desplaçament massiu de vehicles a la Serra. En aquest supòsit, serà la Direcció General de Trànsit – Guàrdia Civil la responsable del tancament dels trams de carretera impracticables per la neu, de l’habilitació d’aparcaments habituals i extraordinaris, de reforçar el personal de vigilància i control de carreteres i de controlar l’afluència de cotxes.

Després de la reunió d’ahir, el director general d’Emergències i Interior, Jaume Barceló, va agrair la col·laboració de totes les administracions implicades i el seu vistiplau en un protocol necessari per evitar riscs quan nevi a la Serra de Tramuntana.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT