Antonia Bergas a punt de convertir-se en la primera mallorquina en pujar a més de 7.000 metres

1195
Antonia Bergas a Meta (Nepal) el 5 d'octubre

Si tot va bé, en poques setmanes Antònia Bergas Torrents es convertirà en la primera mallorquina en pujar caminant per damunt dels 7.000 metres. Aquesta llubinera de 48 anys, que fa feina a Correus a Sa Pobla i amb molts vincles a Pollença, pujarà l’Himlung Peak, una muntanya de 7.126 metres situada a la regió del Manslu (Himàlaia). A més, aquest projecte té un caire solidari, ja que col·labora amb l’associació pollencina ABAIMAR mitjançant la venda de camisetes. Ara ja es troba a Nepal i ppodeu seguir els seus progressos al seu Facebook www.facebook.com/bergastorrens

– D’on va sorgir la idea de pujar un 7.000?

Fa un temps que estic fent trekkings importants a alçades de 4.000 i 5.000 metres. Ja havia pujat 5.800 metres a Nepal i el mes d’octubre passat vaig estar al Chimborazo (6.268 m) als Andes, però va haver-hi allaus i morts, i no vaig poder pujar. Vaig fer alguns 4 i 5 mils per aclimatar-me… el Cotopaxi, tampoc el vaig poder fer, i aquest d’abril vaig anar a l’Himàlaia, a fer el Kala Patthar (5.644 m.) i el Mera Peak (6.476 m.) i em va anar bé. I és clar, veus que allò va bé i et vas animant. I ara vaig a fer Himlung Himal, que és dels 7 mil relativament fàcils. Només fa tres mesos que m’he posat amb aquest projecte, i estic més esgotada dels preparatius i aconseguir finançament, que no dels entrenaments.

– Quan et va pegar la curolla de començar a fer trekkings de més altura?

PUBLICITAT

Jo de jove ja havia fet senderisme, atletisme, cros, bàsquet, etc. Després vaig fer feina en restauració, tenia un pub, la qual cosa era incompatible amb el senderisme. Fa 20 anys vaig començar a fer feina a Correus i ara en fa 12 o 13 que em vaig tornar a fer d’excursions per aquí, i ben aviat ja vaig començar a anar als Pirineus.

El 2014 ja vaig pujar al Mont Blanc i ja no he aturat. Me’n solc anar 15 dies a l’aventura jo tota sola. Després vaig fer molts 3 mil als Pirineus, vaig fer Mulhacén a Sierra Nevada, el Toubqal a Marroc, l’Ararat (5.137 m.) a Turquia, Andes, etc. i clar, si comences a fer coses d’aquestes, anar a l’Himàlaia és un somni.

Antònia Bergas amb Catalina Cerdà i Neus Ripoll, d’ABAIMAR.

– Què hi tens a Pollença?, com és que ets de Secció de Muntanya?

Devers l’any 2000 jo feia senderisme i estava federada pel meu compte. Després em va picar el cuquet de les curses de muntanya i a una de les primeres curses de muntanya que vaig córrer ja vaig conèixer el grup de pollencins de Secció de Muntanya i ja em vaig federar amb ells. A més d’haver fet totes les curses de muntanya de Mallorca també som àrbitre de curses de muntanya. A banda d’això la meva germana viu a Pollença i és professora de Joan Mas i de fa molts anys tenc molt bones amistats aquí.

– Què suposa econòmicament un projecte com aquest?

Econòmicament, ja hi ha molta diferència amb els cims que he fet fins ara. El darrer cim que vaig fer a l’Himàlaia, el Mera Peak (6.476 m.), és un trekking d’aproximació de cinc o sis dies que vaig fer tota sola. Però després el cim el vaig fer en dos dies, dormint dues nits a campaments d’alçada. D’altra banda aquest que faré ara, són quatre o cinc dies de caminar fins al camp base, i després entre 13 i 15 dies de rotació entre campaments d’alçada (fer pujades i baixades entre campaments per aclimatar-se). De fer un 6.500 a fer el que faré, hi ha 12 dies de diferència, i només són 700 metres més.

– Quanta gent hi pujareu?

Vaig amb una agència que es dedica a fer aquest tipus de trekkings, és una agència grossa que també fa vuit mils. Si no es retira ningú, serem 9 expedicionaris, cinc al·lotes i quatre homes, cinc de Polònia, dues de Rússia, una de Suècia, una d’Alemanya i jo.

– Què durarà l’expedició?

Sortim dia quatre d’octubre de Katmandú, hi ha dos dies de pujar en tot terreny, quatre dies de trekking, entre 13 i 15 dies de rotacions en campaments d’alçada, 3 de davallada, 2 més de tot terreny… devers 30 dies en total, sense comptar el viatge de Mallorca a Katmandú.

– Com ho fas per pagar una expedició així?

Una part surt de la meva butxaca i després he demanat patrocini a empreses privades. També he demanat a dues institucions públiques, però m’han dit que no.


Antònia Bergas fent cim al Mera Peak

– Seràs la primera dona de Mallorca en pujar per sobre dels 7.000 metres?

En principi sí, si ho aconseguim. No hi ha cap altra dona documentada. D’homes sí que n’hi ha diversos que han fet vuit mils: en Tolo Calafat, en Quetgles, n’Oli… De dones hi ha una al·lota que va pujar a l’Aconcagua que són 6.960 metres.

– En què consisteix la col·laboració ABAIMAR?

Ja fa dos anys que a Nepal havia de col·laborar amb alguna associació d’allà, però ho vaig arribar a fer. Ara, aquesta vegada, tot i que ho he organitzat tot en tres mesos, volia que el projecte fos solidari amb una associació d’allà i una d’aquí. I la d’aquí és ABAIMAR (Associació Balear d’Infants amb Malalties Rares). Hem fet camisetes ABAIMAR. Les camisetes les anam venent, i la meitat del que guanyem aniran a ABAIMAR.

PUBLICITAT