ANTONI QUETGLAS I JOAN CARLES SIMÓ PRESENTEN EL BATEC DEL POBLE. LA VIDA AL SÓLLER DEL SEGLE XIX SOTA LA VISIÓ DE MN. RULLAN I MIR

167

Antoni Quetglas Cifre i Joan Carles Simó Artero presenten l’estudi El batec del poble. La vida al Sóller del s. XIX

sota la visió de Mn. Rullan i Mir, un treball de 212 pàgines que trobareu a la venda per 16 euros.

Sinopsi

La ciutat de Sóller es troba al cor de la Serra de Tramuntana i gaudeix d’un entorn i paisatge privilegiats, així com un important patrimoni cultural, fruit sobretot, del canvi socioeconòmic produït per la industrialització i l’emigració a França i Amèrica, que introduïren el modernisme i molts altres avanços com el ferrocarril, el gas i l’electricitat, un banc propi, etc. Però, com era Sóller abans de tot això? Gràcies a les memòries de l’historiador local Mn. Josep Rullan i Mir —de can Busquera—, recuperades pels autors, podem descobrir un Sóller diferent del que coneixem avui en dia. A través de la seva lectura, podem entreveure com era una casa sollerica de principis del segle XIX, quins plats menjaven, quines cançons cantaven…, és a dir, la vida quotidiana dels nostres avantpassats, alhora que es van explicant els canvis que sofriren a través de les dècades i que feren de Sóller l’anomenada «Illa dins una illa».

Biografia dels autors

Antoni Quetglas Cifre (Sóller, 1980). Llicenciat en Història per la UIB (2004) i Especialista Universitari en Arxivística per la UNED. És Doctor en Història per la UIB (2013) amb la tesi Societat, cultura i política a l’època dels moviments migratoris cap Amèrica i Europa. El cas de la Vall de Sóller (1830-1936).

PUBLICITAT

Professionalment ocupa la plaça d’arxiver de l’Ajuntament de Sóller.

A més, és autor i coautor d’una vintena de llibres, dels quals es poden destacar: Es Firó de Sóller. 150 anys de sentiment d’un poble (2005), La transició democràtica a la Vall de Sóller (1973-1983) (2007), L’emigració sollerica (1836-1936) (2009), La desfeta de la burgesia progressista (2012), La producció de teixits a Sóller. De la manufactura a la indústria mecànica (s. xiv-xx) (2014) i El cultiu dels cítrics a la Vall de Sóller (2019).

Joan Carles Simó i Artero (Almassora, 1963). És llicenciat en Filologia Clàssica i diplomat en Filologia catalana per la Universitat de València i Màster de periodisme i comunicació per la UIB. Doctor en Filosofia i lletres per la UIB.

Exerceix professionalment com a professor de llengües clàssiques a l’IES Guillem Colom Casasnovas de Sóller i com a professor associat del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB.

Col·labora amb el Raimundus Lullus Institut de la Universitat de Freiburg (Alemanya) en l’edició de l’obra llatina de R. Llull.

És autor, entre d’altres títols, del llibre Aires sollerics: 50 anys de cultura popular (El Gall Editor, 2020).

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT