ANDREU OCHOGAVIA INTRODUEIX A MALLORCA UN DISPOSITIU PER SOLUCIONAR L’APNEA DE LA SON

1687
El dentista Andreu Ochogavia.

Joan Martorell

Una tercera part de les nostres vides la passam dormint, i per això és important que hi hagi especialistes que solucionin els problemes que puguem tenir durant aquesta fase tan important del nostre dia a dia. Però aquests problemes no només poden ser tractats per metges. Andreu Ochogavía, és un odontòleg pollencí expert en medicina dental de la son, i és pioner en la introducció a l’Illa d’un dispositiu que es pot convertir en la solució definitiva dels problemes de ronc i apnees.

– Està clar que moltes vegades el fet de roncar és un problema per als que dormen amb la persona afectada, però, quin és el problema per a la persona que ho pateix?

Quan respires l’aire ha d’arribar als pulmons sense cap interferència. Si ronques és perquè hi ha una petita obstrucció, a l’altura de la faringe, darrere la llengua. Aquesta interferència fa vibrar totes les estructures blanes d’aquesta zona, el paladar blan, l’úvula, la llengua, etc. i genera aquest renou tan característic que se sent. Per tant, si ronques vol dir que no estàs respirant bé, i és un signe d’alerta. Si ronques cada dia has de mirar si pot haver-hi alguna cosa més.

PUBLICITAT

– És a dir, que el ronc pot ser un senyal de coses més greus…

Les apnees serien la següent passa. Si ronques vol dir que encara passa l’aire, però el conducte es pot arribar a obstruir completament. Les apnees són pauses respiratòries d’entre 10 segons i fins a més d’un minut. I això ja és un altre problema, el ronc passa de ser un problema social a un problema de salut.

– Quins problemes poden crear les apnees?

Quan s’atura la respiració, el teu cos fa un sobreesforç per tornar a respirar, i això provoca que no hi hagi un descans adequat durant la nit. A més, abaixa els nivells d’oxigen a la sang, i això repercuteix en l’estat del sistema cardiovascular i pot crear problemes de diabetis, hipertensió, problemes immunològics, pèrdua de memòria… pot ser greu.

– Fins ara, quines solucions es donaven a aquests problemes?

El problema és que a Espanya només està diagnosticat el 10 per cent de les persones que fan apnees quan dormen. De vegades, fins que la parella no pot més, o fins que hi ha un infart, no es fa un estudi de la son i es detecta. El tractament habitual quan es detectava es una CPAP, que és una màquina que es posa al comodí i amb una màscara nasal bufa aire a la boca. El problema de la CPAP, és que tot i ser molt efectiu, crea molt de rebuig, perquè és incòmode.

– I que és aquest aparell amb que treballes?

El Dispositiu d’Avanç Mandibular (DAM) és un dispositiu format per dues fèrules, com les que utilitza la gent que té bruxisme per dormir. El que fa el DAM és dur la mandíbula cap al davant i obrir el calibre de la via aèria. El que fa és evitar que la musculatura no es relaxi tant, estigui més activa i creï més espai. A diferència de la CPAP no fa renou, ho pots dur de viatge i és més confortable. Cada un dels DAM ha de ser completament personalitzat i ha de reunir unes característiques. Es fa a mida i és regulable, es va graduant segons l’evolució del pacient.

– I ho has de dur sempre, o arriba un moment que es pot llevar?

Normalment quan es deixa d’usar, tornen les apnees, a no ser que solucionin les causes que les produeixen, com l’obesitat. Podem dir que més que curar, tracta l’apnea.

– On és que apliques aquest tractament?

Jo tenc la meva clínica dental, la clínica dental Ochogavía, i des de fa tres o quatre anys em vaig interessar per aquest tema, que és bastant innovador en l’àmbit dental. Des de llavores he trobat un parell d’unitats del son, Son Llàtzer o Clínica Rotger, que m’han inclòs al seu equip. El problema és que la CPAP ho cobreix la seguretat social, mentre que aquest aparell no, perquè els dentistes no estem al sistema de salut. És un problema que s’està mirant de solucionar. Per això, els pacients que em venen a la clínica estan derivats de les unitats del son. Al mateix temps, quan jo detect que un pacient pot fer apnees, l’envii a fer un estudi a una unitat del son. El més important per a aquesta patologia és que hi hagi un tractament multidisciplinari al qual hi participin pneumòlegs, otorrinos, endocrins, dentistes, etc.

– La professió et ve de família…

Sí, mon pare era metge dentista, ja que abans l’estomatologia era una especialitat de la medicina. Jo, d’altra banda, vaig fer odontologia. Però des de fa quatre anys vaig començar a fer cursos i investigar sobre bruxisme, apnees, articulació mandibular, etc. I enguany m’he tret el certificat d’expert en medicina dental del son. Aquesta especialitat m’ha enganxat tant que m’agradaria dedicar-hi molt més temps.

– La clínica la tens a Palma, però ets pollencí…

Som pollencí, estic empadronat a Pollença, però mai he viscut aquí. Mon pare i ma mare eren pollencins, però mon pare va obrir la clínica a Palma i nosaltres ja vàrem néixer allà. Però sempre hem vengut i sempre hem participat de totes les festes, a més, em sent molt lligat al municipi.

Aquest aparell permet evitar les apnees i roncs.
PUBLICITAT