El pop amb ceba és un plat clàssic de la cuina mallorquina marinera, i com tots els altres hi ha tantes maneres de fer-lo, com cuiners. Aquesta recepta que us mostram avui és de l’excel·lent cuinera pollencina Cati Palou, i puc donar fe que és un pop amb ceba fluix i saborós com no n’hi ha d’altre. En aquesta ocasió na Cati ha usat un pop d’un quilo i mig i ha bastat per sis boques, però en realitat les mesures són relatives, ja que és pot estirar afegint més patates fregides. Si no és possible trobar un pop tan gros, o es considera massa car, es pot fer igual amb pops més petits que facin el mateix pes.
Hi ha molts secrets i mites sobre com fer que el pop quedi fluix, però aquí explicarem com ho fa na Catí, que podem dir que funciona el cent per cent de les vegades, i de quina manera. Però per fer-ho bé, s’ha de fer amb una previsió de, almenys, quatre dies, ja que ha d’estar un mínim de 2 dies congelat, s’ha de descongelar un dia abans de bullir-lo, i també s’ha de bullir un dia abans de consumir.
Un altre dels secrets d’aquesta recepta és bullir moltes verdures i herbes amb el pop, per després usar-ho tot per fer la ceba molt més gustosa. Les verdures i les herbes usades van una mica a gust del cuiner i del que es tingui a mà en cada moment i en funció de l’època de l’any. Sigui com sigui, a continuació enumeram els ingredients usats per na Cati en el moment de fer el pop amb ceba del vídeo.
INGREDIENTS PER 6 PERSONES
Per a bullir el pop
- 1 kg i mig de pop
- 2 porros
- 3 pastanagons
- 2 cebes
- 2 nyores
- 2 tomàtigues
- Un manat d’herba-sana
- Moraduix
- Romaní
- Sal
Per a la salsa
- 1 kg i mig de cebes
- 1 fulla de llorer
- 1 cabeça d’alls
- Patates a voler
ELABORACIÓ
Quatre dies abans…
- Fes el pop net i posa’l dins el congelador, on ha d’estar durant un mínim de 48 hores perquè es rompin les fibres musculars. Pensa que també convé posar-lo a descongelar el dia abans de bullir.
Un dia abans…
- El dia abans del dinar/sopar posa el pop dins una olla gran ben tapat d’aigua.
- Talla a bocins grossos les cebes, el pastanagó, els porros, les nyores i les tomàtigues i afegeix-ho tot a l’olla del pop.
- Posa-hi també les herbes: un manat d’herba-sana, moraduix, romaní i una bona grapada de sal.
- Posa-ho a bullir tapat d’aigua fins que quedi fluix (es pot comprovar amb una forqueta o amb un escuradents). En el cas d’usar un pop gros de més d’un quilo, tardarà entre una hora i una hora i mitja. Durant l’ebullició s’ha d’anar girant i vigilant que les cames no surtin de l’olla.
- Quan ha acabat de bullir, deixa’l refredar dins l’olla amb el brou fins a l’endemà.
Dia del dinar/sopar
- Talla a trinxes tota la ceba i posa-la dins una paella gran amb una fulla de llorer, una cabeça d’alls sencera i un bon raig d’oli.
- Deixa coure la ceba a foc mitjà i remena adesiara.
- Mentrestant, treu el pop de l’olla, lleva-li una mica la pell, i talla’l a bocins.
- Cola el brou.
- Passa les verdures i les herbes de bullir pel passapuré.
- Quan la ceba sigui fluixa i comenci agafi color, posa-hi la salsa elaborada amb les verdures i herbes de bullir el pop.
- Afegeix també un o dos tassons del brou del pop, fins que tapi la ceba.
- Deixa-ho bullir tot tapat durant 10 minuts i afegeix el pop.
- En aquest punt també hi pots afegir patates fregides tallades de cantó a voler. Tot i que també es poden servir a part.
- Deixa-ho coure tot 10 minuts més i serveix.
Bon profit!
