A PARTIR D’AVUI, NOUS LÍMITS DE VELOCITAT URBANS

425
Foto: Policia Local.

A partir d’avui, dimarts 11 de maig entren en vigor els nous límits de velocitat de 20 i 30 quilòmetres per hora dins els nuclis urbans de les illes Balears, entre els quals Pollença.

El mes de novembre, el govern estatal va aprovar un paquet de reformes en matèria de trànsit i circulació que s’aniran aplicant progressivament amb l’objectiu de reduir els accidents de trànsit.

Nous límits de velocitat en zona urbana

Segons les característiques de cada via, els conductors hauran de modificar les velocitats màximes dins ciutat. Així:

En una plataforma única de calçada i vorera el límit passa a ser de de 20 km/h.

PUBLICITAT

En vies d’un únic carril per sentit de ciruclació, el límit passa a ser de 30 km/h.

I en vies de dos o més carrils per sentit, no canvia el límit de velocitat respecte la normativa actual que es manté en 50 km/h.

Aquestes normes entren en vígor avui, 11 de maig de 2021, quan es compleixen sis mesos després d’haver-se publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Aquestes noves velocitats corresponen a la normativa segons l’article 50 del Reglament General de Circulació. Aquest article també estableix que aquestes velocitats genèriques podran ser rebaixades prèvia senyalització específica per l’autoritat municipal i d’acord amb el titular de la via.

Objectiu: Reduir la sinistralitat

El principal objectiu d’aquesta mesura, que s’aplica tots els municipis de l’Estat (independentment de la població), és la reducció de la sinistralitat viària, especialment en els col·lectius vulnerables (vianants, motocicletes, bicicletes,…) i, per tant, les conseqüències d’un accident són més greus a una velocitat alta o moderada.

Segons un estudi elaborat per l’OMS sobre velocitat i impactes, el risc de morir atropellat es redueix almenys 5 vegades si el vehicle que impacta circula a 30 i no a 50 Km/h. Des de la DGT afirmen que amb el nou límit de velocitat la distància de frenat es redueix a la meitat i s’incideix en un tema sensible com és la disminució de renou a les ciutats millorant així factors com la qualitat de la son, l’estrès i l’ansietat, la capacitat de treball, etc.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT