A LES TRES SERAN LES DUES, AVUI CANVIEN L’HORA

111

La matinada del 24 al 25 d’octubre canvien l’hora, o sigui que a les tres seran les dues, cosa que es notarà molt l’horabaixa, perquè enfosquirà una hora abans respecte ahir, 23 d’octubre, però també es farà de dia una hora abans. A més a més, serà més fàcil adaptar el ritme d’activitat, justament perquè eaquest 25 d’octubre de 2020 tendrà 25 hores.

Per tant, pensau a endarrerir el rellotge una hora per adaptar-vos a l’horari d’hivern. El més còmode és fer-ho abans d’anar a domir per aixecar-vos amb l’hora real, però bé cadascú és cadasqual.

L’horari d’hivern, com el d’estiu, té partidaris i detractors. Fa ja un parell mallorquí d’anys que es va anunciar la intenció de mantenir el mateix horari durant tot l’any.

Serà el darrer canvi d’horari?

No. El canvi d’hora d’octubre de 2020 no serà el darrer, perquè, si bé la Comissió Europea havia fixat l’objectiu de posar fi als canvis horaris el 2019, el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar que el darrer fos el 2021; cosa que, tanmateix, sembla difícil.

PUBLICITAT

La voluntat dels eurodiputats és que els països que es quedin amb l’horari d’estiu facin l’últim canvi el març de l’any que ve, i els que optin pel d’hivern, a l’octubre.

Tanmateix, però, no hi ha res cla, perquè el comitè d’experts nomenat pel Govern per decidir si l’Estat espanyol es queda amb l’horari d’hivern o amb el d’estiu no es posa d’acord sobre què és millor. Per això, l’Executiu ha obert un període de reflexió fins al 2021, l’any acordat per les autoritats europees per resoldre el tema.

Quan es començà a canviar l’hora?

Arran de la primera crisi del petroli, a la dècada dels 70, alguns països decidiren avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del Sol i consumir menys electricitat. A l’Estat espanyol, el canvi horari es va introduir el 1974 i, a la Comunitat Econòmica Europea (aleshores l’Estat espanyol no n’era membre), l’introduïren el 1980.

Des de 1996, el canvi d’hora de tardor es fa el darrer cap de setmana d’octubre. Abans, l’hora es canviva el darrer cap de setmana de setembre, coincidint amb el canvi d’estació.

La modificació horària de tardor s’aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), amb l’objectiu d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir del diumenge 25 d’octubre es farà de dia i es farà fosc més aviat, fins al canvi horari de la primavera del 2021, el darrer cap de setmana de març. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT
TOT MARCO digital