DE L’HORT AL POT: CONFITURA DE TOMÀTIGA

628

Amb això del confinament, molts pollencins se n’anaren a viure a les finques i aprofitaren per fer planter. I és clar, ara, les llavors donen el seu fruit; fins i tot en excés.

Per aprofitar l’excedent de tomàtigues, avui us proposam fer una confitura. Ben segur que també podeu empotar les tomàtigues senceres, trocejades o fetes salsa.

Abans de posar-vos mans a l’obra, convé recordar, tal i com fa Jaume Fàbrega al seu blog Bona Vida, que “per fer una bona confitura o melmelada cal fruita [en aquest cas, hortalissa] ben madura i sana”. Llavors hi afegirem “sucre (i en algun cas mel, edulcorant, suc de raïm…) i, segons l’elaboració que convingui, algun espessant com la pectina (d’ origen natural; es troba, per exemple, en alguns pinyols, com els de les pomes). Al mercat es poden trobar sucres especials que ja contenen la pectina. A més, la confitura pot contenir algun licor- rom, kirsch, aiguardent de fruita, brandy), espècies o aromatitzants (vainilla, canyella, pela de llimona, clavells, xocolata, caramel…)”.

Confitura de tomàtiga

I ara sí, ara ja podem començar a fer la confitura de tomàtiga amb la recepta de l’Escola d’Hoteleria de les illes Balears que és molt bona i senzilla. Necessitam un quilogram de tomàtiga ben madura, 900 grams de sucre, la pell d’una llimona i un canonet de canyella.

PUBLICITAT

Començam per pelar les tomàtigues i tallar-les a trossos grossets. Si tenen moltes llavors, les llevam. Llavors posam dins una olla la tomàtiga, el sucre, la llimona i la canyella, i ho deixam bullir tot plegat per espai d’una hora aproximadament, remenant de tant en tant perquè no s’aferri.

Finalment, omplim els pots de vidre ben nets amb la confitura. A continuació, els esterilitzam al bany maria durant 30 minuts, deixant-los refredar dins la mateixa aigua abans d’etiquetar-los.

La confitura de tomàtiga va molt bé per a un aperitiu ràpid, informal: torradetes de formatge de cabra i confitura de tomàtiga. Per això, llescam un panet francès o baguette, les torram lleugerament, posam un tall de formatge rul·lo de cabra gruixadet al damunt i, finalment, una culleradeta de confitura de tomàtiga. Boníssimes!

PUBLICITAT
PUBLICITAT