Pere Llobera “Morou”
Grup Excursionista Tomir, el primer grup excursionista pollencí
Pere Salas al seu llibre HISTÒRIA DE POLLENÇA. SEGLE XX, diu: La fundació del Grup Excursionista Tomir va ser el 1961. En poc temps aquesta associació va aconseguir un grau d’acceptació més que notable, ja que en les sortides a indrets de poca dificultat com el Castell del Rei, podia arreplegar un centenar de persones. El temps de vida de l’associació, però, no va ser molt llarg ja que el 1965 ja estava inactiva.
La seu del grup estava al bar Alhambra i un dels impulsors de grup excursionista Tomir fou Miquel Bota Totxo i el seu germà Sebastià Bota “de l’Alhambra”.

Per la fira del 2003 al Bar 1550 es va muntar una exposició retrospectiva fotogràfica de vàries excursions fetes per el grup excursionista Tomir de Pollença. Aquesta exposició estava organitzada per Foto Tabo (Llorenç Bota) amb la col·laboració del grup Naufraga. Les fotos se podien veure als diferents ordinadors que hi havia en una sala del bar que feia a la vegada de cibercafè, i corresponien a diferents excursions com: Castell del Rei (gener de 1961); Ariant i cova de les Bruixes (24 de març de 1961). Llinars, tornant per Ternelles (18 de febrer de 1962); Basses de Mortitx (11 de març de 1962); Coves de Campanet per la Mola (1 d’abril de 1962); Cala Castell (1 de maig de 1962);.Cuculla de Fartàritx i la Mola (23 de febrer de 1964).
Mirant les fotografies es pot veure com anaven vestits per anar d’excursió. Les al·lotes molt ben vestides, algunes amb falda, altres amb calçons llargs, els homes també ben mudats, fins i tot algun amb corbata; no es veuen motxilles. Sí que duien unes bosses amb anses que es posaven a l’esquena. No hi faltava mai el banderí del grup, alguns duien un escut del grup cosit a la màniga de la camisa. Les sabates no tenen res a veure amb les botes que ara duen els excursionistes. També hi havia el “botiquín de fusta” pintat de blanc amb una creu vermella, i es tornaven per dur-lo. Després de dinar feien “fiesta en el aire” i no hi podia faltar una representació còmica de “L’amo de son Boira”.

Tenc una foto del meu pare a dalt del puig Tomir amb altres membres del Grup del mateix nom. La foto fou feta el 1 de maig de 1961. El Punt Informatiu, nº 585 de gener del 2020, va publicar la història d’aquesta fotografia amb el títol: UNA FOTOGRAFIA AMB HISTÒRIA DEL GRUP TOMIR… En aquesta imatge s’hi pot veure un grup d’excursionistes del Grup que varen pujar fins al cim del Puig Tomir en una de les seves excursions. A la imatge adjunta, referent al dia citat, s’hi poden veure d’esquerra a dreta en Martí Salas “Canet”, na Magdelena “Sellatera”, en Mateu Rebassa, el meu pare en Joan Llobera “Morou” amb un capell blanc, a darrera hi ha en Joan Bauzà “Saig”, també amb capell i una corda cabrera podem veure en Jaume Simó “de l’Estanc”.
Com que no sabia de quin any era la foto, vaig anar a xerrar amb en Jaume “de l’Estany” que va estar molt content quan li vaig regalar la foto; després va anar a cercar el llibre de família, el va mirar i me va dir que l’excursió al Puig Tomir la feren el dia 1 de maig de 1961, any de naixement del seu fill i que s’enrecordava bé ja que ell va fer de guia i me va contar el següent:
Com que jo havia fet feina a Miner i a Fartàritx i coneixia bé aquella zona, me vengueren a cercar per si jo podria fer de guia per acompanyar-los fins a dalt del Puig Tomir. Els vaig dir que sí, però que els esperaria a Lassarell. De ben matí vaig enganxar la mula, on hi va pujar la meva dona que estava embarassada, i vàrem partir cap a Lassarell. Quan els excursionistes del Grup Tomir varen arribar vàrem seguir cap a la Mola i passarem per Miner Gran on hi va quedar la meva dona.
Els altres vàrem seguir fins arribar a dalt del cim on feren un parell de fotografies i hi vàrem dinar. Després vàrem començar a baixar, passant per la casa de la neu de Fartàritx, Fartàritx del Recó, i quan vàrem a ser aquí on comença el camí que baixa cap a nu Pujol jo els vaig deixar i me’n vaig tornar cap a Miner on m’esperava la meva dona. Després vàrem baixar cap a Pollença pel mateix camí que havíem fet el matí.

Cal dir que l’any 1961 en plena època franquista, si bé el primer de Maig era festa no se celebrava la festa dels treballadors, se deia la festa de San José Obrero. El meu germà gran, en Miquel, en veure la foto me va contar que ell també hi va anar a aquesta excursió i que tenia 12 anys, i la meva germana Maria me va dir que s’enrecordava que quan tornaven els excursionistes del Grup Tomir en arribar a Pollença el banderí anava davant davant i tots cantaven el Visca Pollença, en arribar a l’Almoina on hi havia el bar Alhambra que era la “sede” del Grup Tomir.
Les meves primeres excursions
El record de la meva primera excursió és el d’anar amb les monges de ca les Munnares a un lloc per can Punxa que li deien el Grifonet, ja que a un tub d’aigua que ve de Ternelles hi havia un grifó que utilitzàvem per beure aigua i fer la berenada. Altres excursions que record són amb l’escola de cals Frares i anàrem a Llinars, a Sant Vicenç… També tenc una foto d’una excursió a Cosconar amb els meus pares. Ja de més gran record haver anat d’excursió amb el Club Juvenil, que es va fundar a finals dels anys 60. Sota la direcció del capellà Bartomeu Genestra es va posar en marxa una associació juvenil i tenia la seu a la casa dels Seglars (ara desapareguda per l’obertura de l’escalonada del Calvari) allà els joves tenien un lloc on poder reunir-se, practicar jocs de taula, escoltar música moderna, intercanviar opinions, i fer excursions, entre altres coses, també col·laboraven en les festes locals com la cavalcada dels Reis, els foguerons i pi de Sant Antoni.
També record haver anat a fer excursions pel nostre compte amb una colla d’amics, després, ja a principis dels 70, vaig entrar en contacte amb el Grup Nord d’Espeleologia dels germans Encinas i vàrem començar a anar a explorar i topografiar coves i avencs.
Segons Pere Salas: Poc temps després, el 1965 es va fundar un altre grup minoritari, en principi, però que arribà a assolir una certa transcendència. Es tracta del Grupo de Exploradores de Cuevas , que el 1971 s’anomenaria Grupo Norte de Mallorca, dedicat bàsicament a l’espeleologia i, més tard, integrat dins la Secció de Muntanya del Club Pollença.
La seu del grup era a la biblioteca de Colonya del Port de Pollença, on ens reuníem cada divendres per planificar les activitats que feríem el cap de setmana. Com que en plena època franquista per fer reunions de més de 5 persones havies de demanar autorització al Gobierno Civil, ens vàrem fer de la Cruz Roja, (Cruz Roja de la Juventud) per tenir cobertura legal. L’any 1972 el Grup Nord ja tenia la seu a una sala del Club Pollença, i combinàvem l’espeleologia amb excursions.
Continuarà.