ENTREVISTA A ORIOL JUNQUERES

103

Avui recuperam una entrevista que PUNT iNFORMATIU va fer a Oriol Junqueras el mes de desembre de 2005, qui, amb motiu del primer aniversari de la delegació local d’Esquerra Republicana a Pollença, va pronunciar una conferència que duia per títol “1714. L’inici cap a la independència”, a la Tafona de can Reiet.

Des d’aleshores ençà, ha passat molt més que 14 anys. De fet, si reproduïm l’entrevista ara és perquè avui a migdia a can Llobera, es presenta el llibre Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara llibres) i aquesta presentació coincideix en el temps amb el que es coneix com a “el judici del procés”, un judici històric i sense precedents a Europa. Acusats de rebel·lió per haver posat les urnes, tant Oriol Junqueras com altres representants polítics i socials fa un any que són a la presó, una presó “preventiva” i sense judici previ, privats de llibertat i del dret a la presumpció d’innocència. Aquests dies, mentre escoltam com els presos polítics es defensen amb una claredat i una humanitat immensa, les càrregues de les forces de seguretat de l’Estat contra la ciutadania que votava i protegia els col·legi electorals aquell 1 d’octubre de 2017, plana com una llosa feixuga.

“CONVÉ SER CATALANS PER VIURE MILLOR”

Oriol Junqueras és professor d’Història a la Universitat Autònoma de Barcelona i regidor d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a Sant Vicenç dels Horts (Principat), encara que, pot ser, la faceta més coneguda és la de presentador juntament amb Antoni Soler del Programa El Favorit de TV3 i la d’haver vengut a pronunciar la conferencia “1714. L’inici cap a la independència”, amb la qual la delegació d’ERC a Pollença va celebrar el primer aniversari.

PUBLICITAT

Una cinquantena grossa de persones seguiren l’exposició clara, amena i encoratjadora que Junqueras, a la tafona de can Reiet. Una dissertació excel·lent no sols pel domini de la Història, sinó també per les constants referències al present i al futur de Catalunya (Principat, País valencià i illes Balears) així com per les dots comunicatives del professor Junqueras.

Abans de la conferència i entorn d’un cafetonet, Oriol Junqueras va conversar per als lectors de PUNT INFORMATIU. Nosaltres destacam que: “La nació és i serà allò que la gent decideixi. Hi ha velles i belles raons per ser lliures. Però sobretot, convé ser catalans per viure millor”, però Junqueras també va dir…

– Sintetitzeu el contingut de la conferència?

– Parlaré de la guerra de Successió, que va suposar la pèrdua d’uns drets històrics i l’inici d’una lluita política per a recuperar-los. A partir d’aquí faré una reflexió sobre el present, sense perdre mai de vista que aquesta recuperació s’ha de fer per la via democràtica, ja que les aspiracions nacionals passen necessàriament per generar consens social, o sigui per una victòria electoral. Ara bé, jo estic convençut que recuperarem per la via democràtica, allò que el 1714, a Barcelona, fou arravatat amb bombes i baionetes.

– S’ha de conèixer la història?

– S’ha de conèixer el passat per entendre el present i projectar el nostre futur. Si no és així, la reflexió històrica no té sentit. El més important és tenir clares les aspiracions de futur. De fet, els ciutadans estan preocupats per la realitat social (la sanitat, l’educació, l’ecologia…), no per allò que va passar fa tres segles.

– Què cal fer per assolir la independència?

– Primer cal ser conscients de què som i qui som. I, segon, s’han d’aprofitar les institucions i àmbits de poder per aconseguir-la. Ara bé, no es tracta de ser independents per ser independents, sinó per viure millors. Per això, no hi ha una fórmula màgica, sinó que cal treballar, treballar molt des de diversos àmbits. Per aquesta raó no es poden deixar perdre les oportunitats que es presenten per assolir poder, ja sigui a Espanya com a Catalunya en sentit ampli. De fet, Catalunya és una de les grans nacions d’Europa, amb una de les llengües amb més parlants i amb una cultura sòlida. Tot això ens ho hem de creure, hem de creure que estam entre els grans.

– Com interpretau Catalunya en un sentit ampli?

– Per a ERC, Catalunya inclou totes les terres de cultura catalana, o sigui el Principat, les illes Balears i el País valencià. Totes aquestes terres formen part d’un projecte nacional comú, sempre que hi vulguin ser. De fet, els nostres parlamentaris han defensat o s’han unit a la defensa d’altres grups de les Illes, per exemple. És més, hi ha un àmbit comú. Sense anar més enfora TV3 o Catalunya Ràdio són mitjans de la nació en sentit gran. Això no és una utopia, s’hi fa feina dia a dia.

– Bé, però, i quan els altres són més forts?

– Nosaltres haurem de picar més, sense cansar-nos. No hem de ser pessimistes: si ells tenen un Estat, nosaltres també; si ells tenen uns mitjans de comunicació, nosaltres també; que ells tenen una llengua, nosaltres també; que tenen universitats, nosaltres també; que tenen entitats financeres, nosaltres també, i així successivament. Es tracta d’aprofitar tot el que tenim, com els altres ho aprofiten. No hem de tenir una actitud acovardida, cal fer servir les nostres eines. No hi ha una fórmula miraculosa. Només cal tenir clar que l’única lluita que és perd és la que s’abandona.

– Com valorau la vostra experiència mediàtica?

– Jo pens que hem de dur endavant la nostra activitat professional el millor possible, amb el màxim de rigor científic. Com a professor de la Universitat, em veig amb l’obligació de retornar l’esforç que fan els ciutadans que, amb els seus impostos, contribueixen a què hi hagi universitats. Per això, el meu compromís és donar a conèixer al món allò que nosaltres sabem, cal socialitzar el coneixement. En aquest sentit, la televisió és una bona forma de difusió. És clar que vosaltres no heu de passar pena el PP algun dia no tendrà majoria absoluta a les illes Balears i IB3 serà diferent, tendrà qualitat… Però, per això, calen joves preparats per assumir responsabilitats.

– Per què feu política?

– La gent d’ERC està en política, perquè pensam que podem contribuir al benestar de la gent. Volem que els ciutadans guanyin més doblers i nosaltres traguem millors resultats electorals per poder dur a terme millors polítiques socials. Per entendre’ns, volem demostrar a la gent que els convé ser catalans per viure millor. Aquest és l’atractiu de la catalanitat; una identitat plural. Volem ampliar el discurs per donar a entendre que volem una nació moderna i, per tant, complexa, en la qual tothom hi càpiga. Hem de defensar la llengua, la història…, però també els mitjans de comunicació, l’economia…

– Com valorau la present legislatura?

– Gràcies a ERC, s’han normalitzat conceptes com nació, sobirania… i hem avançat en tant que hem aconseguit que el PSOE voti a favor de la reforma de l’Estatut de Catalunya, cosa que semblava impossible. O sigui ERC marca l’agenda política de l’Estat espanyol. I encara més, que el PP de les illes Balears vulgui el mateix estatut que Catalunya. I és que la problemàtica del Principat és molt semblants a la de les illes Balears. és més jo pens que la sensibilitat d’uns i altres poden ser útils.

A Catalunya, feim gestió de govern de les pròpies àrees i coordinam l’acció del conjunt del govern, ja que presidim el Parlament. Així volem demostrar que la política serveix per fer coses, per millorar la qualitat de vida dels ciutadans i ciutadanes.

Gracià Sànchez / Eva Cerdà

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT