24 D’OCTUBRE UN DIA ESPECIAL PER LLUITAR CONTRA LA PÒLIO

93
Day one of the Subnational Immunization Days in Shahjahanpur, Uttar Pradesh, India, a weeklong campaign to vaccinate children against polio. Rotarians, Rotaractors, health workers, and other volunteers set up and operate more than 1,500 immunization booths in the area. 23 June 2019.

Rotary Club Pollença

Cada 24 d’octubre es realitzen campanyes que pretenen conscienciar i ajudar a eradicar la pòlio en el món en el Dia Mundial de la Poliomielitis. La data triada és un tribut i celebració al naixement de Jonas Salk, l’investigador estatunidenc que va fer possible el desenvolupament de la vacuna que va aconseguir prevenir aquesta malaltia.

Què és la poliomielitis?

La poliomielitis o pòlio és una malaltia infecto-contagiosa que afecta el sistema nerviós central. Pot causar inflamació del cervell i de les neurones motores de la medul·la espinal, arribant a causar atròfia muscular, paràlisi, paràlisi permanent, deformitat i fins a la mort. Els afectats són principalment nens.

PUBLICITAT

Aquesta malaltia es transmet d’una persona a una altra per via oral, ja que el virus es transporta en l’aigua o amb els aliments contaminats amb matèria fecal d’una altra persona infectada. En arribar a l’intestí el virus es multiplica i s’excreta, propagant-se entre els uns i els altres. Encara que és una malaltia infecciosa, pot combatre’s i evitar-se amb la vacunació.

Breu història d’un descobriment.

En tot descobriment científic hi ha diversos involucrats que deixen el seu granet de sorra perquè les recerques vagin avançant al llarg del temps. És per això, que farem un breu recompte del descobriment de la vacuna que avui dia salva milions de vides.

Després de diverses teories i avanços en l’àrea científica, John Franklin Enders aconsegueix, en 1949, conrear el virus que causa la pòlio, la qual cosa li va permetre desenvolupar una vacuna injectable que va resultar ser efectiva. Posteriorment, un altre científic, Albert Bruce Sabin, va complementar el treball perquè aquesta vacuna fos administrada via oral. Avui dia la coneixem amb el nom de trivalent.

La iniciativa de Rotary.

En 1979, Rotary va iniciar un projecte destinat a administrar vacunes a Filipines, aconseguint beneficiar a més de sis milions de nens. Sis anys després, va llançar la campanya internacional denominada Pòlio Plus, buscant amb això recaptar 120 milions de dòlars en la lluita contra la malaltia.

En 1988, per iniciativa de Rotary, i conjuntament amb l’Organització Mundial de la Salut, UNICEF i els Centres de Control i Prevenció de Malalties es va llançar la Iniciativa Mundial per a l’Eradicació de la Pòlio. Posteriorment s’hi van unir altres organismes com la Fundació Bill i Melinda Gates.

Gràcies al treball d’aquestes organitzacions, artistes i voluntaris, la pòlio s’ha eradicat en la majoria dels països, però continua sent endèmica en alguns països com el Pakistan, l’Afganistan i Nigèria, encara que en aquest últim no s’han registrat nous casos.

Campanyes contra la pòlio.

Les campanyes per a vacunar als nens contra la poliomielitis han de continuar. És necessari que tots ajudem segons les nostres possibilitats, per què? Perquè encara existeixen famílies que no vacunen als seus fills o països que no han aconseguit disminuir o eradicar aquesta terrible malaltia.

Podem ajudar informant-nos, recórrer al “boca a boca” per a comentar entre familiars i veïns la importància de vacunar als nostres fills. I si ens és possible tenim la possibilitat de donar, gravar vídeos i conscienciar. Tots podem contribuir a eradicar aquesta malaltia.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT