Formatjades, bocinades de tradició pollencina

Les formatjades a Pollença conserven aquell gust de tradició, d’allò que només es menja una vegada a l’any i quan n’és temps. De rubiols, sense anar més enfora, i fins i tot crespells que aquí no tenen gaire tirada (no vull dir que no se’n facin, ep!), n’hi ha cada dia al forn de confiança. Però, de formatjades, només se’n fan pels volts de Pasqua.
Els farcits tradicionals de la formatjada són el codonyat, el cabell d’àngel i el brossat, però… al cor d’una formatjada, s’hi pot posar qualsevol farcit comercial o casolà, des de la popular crema d’avellanes dels berenars boomers fins a una crema de llimona com duia la formatjada guanyadora del Concurs de Panades i Formatjades de 2024, fins a una bona confitura, flam, boniato…
A ca nostra, fonem el codonyat amb suc de taronja, a raó de 300 grams de codonyat pel suc d’una taronja. Coses nostres. No hi ha el perquè, però bé… llibertat total per omplir la formatjada.
Pel que fa a la pasta, repetim que això cadascú ha de fer la pasta com més li agrada. Nosaltres hem posat un tassonet de vi dolç per endolcir (hi podeu posar anís o qualsevol altre licor, o bé posar-hi sucre), un tassonet d’oli de girasol (també pot ser d’oliva o del que més vos agradi), un tassonet d’aigua, 3 vermells d’ou i 250 grams de saïm a temperatura ambient (també hi podeu posar mantega, margarina, oli de coco… un greix) i la farina fluixa que es begui. Com les panades, les formatjades no volen ser pastades, així que en estar tot mesclat, deixau-ho estar.
Amb la pasta feta i el farcit preparat, podeu fer formatjades o rubiols. Les formatjades reten més i els rubiols permeten una major diversitat de gustos.
Sigui com sigui, agafam porcions de pasta, les aplanam donant-los forma rodona (més o menys grossa segons allò que volem fer i la mida dels motles, per suposat). Posam el farcit i doblegam, si feim rubiols o tapam amb una altra porció de pasta aplanada, si feim formatjades. Tallam amb el motle, segellam les puntes i feim les ximeneietes.
Col·locam damunt la llauna i enfornam, durant uns 20 minutets a 180 graus. Fins que afagin coloret i llepolia feta!