CUINADOLÇSALAT

Tomàs Vibot s’endinsa en la gastronomia i etnografia mallorquina de Nadal a “Cuina de l’esperança”

Tomàs Vibot s’endinsa en la gastronomia i etnografia mallorquina de Nadal al volum Cuina de l’esperança

“La cuina és cultura i la gastronomia mallorquina de Nadal és, com la de Pasqua, una de les manifestacions patrimonials immaterials més potents que té la nostra identitat. La gastronomia illenca es basa en els productes propis de la terra, senzilla però plena, primària però contundent. Allò que durant segles es menjava a les llars mallorquines per a celebrar el naixement de Jesús era producte d’una geografia, d’un saber i d’una història. Aquest llibre intenta traçar el recorregut que va des dels nostres dies fins als orígens d’uns plats, d’uns gustos i d’un tarannà que ens defineix com a país i per això ens situa, amb les nostres singularitats, dins un món cada cop més globalitzat. De nosaltres depèn –i de ningú més– que les arrels es mantinguin almanco entre nosaltres. Quan en arribar Nadal tastem el primer bocí de coca de torró, qui l’ha feta no sols ens regala el producte del seu saber: ens ha posat dins la boca la nostra pròpia història. Compartim-la.”

Així ho diu el mateix autor de La Cuina de l’esperança. Gastronomia i etnografia mallorquina de Nadal, el número 10 de la col·lecció Taula parada que El Gall Editor dedica a la gastronomia. Té 255 pàgines i està a la venda per 32 euros.

Biografia de l’autor

Tomàs Vibot (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. És autor, entre d’altres, dels llibres Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la miradaEl Comte Mal: entre la història i la llegendaEl Viatge de Juníper SerraAntoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les ArtsLa possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de CamposLes possessions de Santa MariaLa sobrassada, l’essència del porcGuia essencial de la Serra de TramuntanaDel gra al paPossessions de FelanitxPossessions de Mallorca: selecció essencial, etc.

Introducció (fragment)

De manera global, a totes les cultures el comportament joliu està estretament lligat a la ritualització d’un seguit de valors i fenòmens socials. Els rituals, com a tals, són seqüències d’actes simbòlics, molt pautats i reiteratius dels quals se’n deriven manifestacions que connecten amb expressions de la cultura tradicional. Les festes, com a manifestació ritual, ajunten els membres d’una comunitat i a més compleixen tota una sèrie de funcions durant una o diverses jornades: socials, de reforçament de la comunitat, etc.

El menjar no sols és un acte biològic de pura necessitat sinó que també és un sistema de comunicació que defineix una comunitat i, de més a més, es dona a totes les cultures: l’alimentació està lligada estretament a la festa, a la celebració o a les cerimònies. Dit d’una altra manera: les festivitats propicien la preparació i el consum de determinats productes que constitueixen unes potents senyes d’identitat.

Sumari

Pròleg

A mode d’introducció

Nadal: orígens i tradició a Mallorca

Els jorns d’un cicle

Gastronomia tradicional de Nadal
Salats
Porcella
Porcella rostida
Salsa de magrana: l’acompanyant imprescindible
Freixura de porcella
Indiot
Pollastre, capó i gall
Capó a la manera del rei En Jaume
Salsa d’ametla

Altres menges tradicionals
Sopa (i sopes) de Nadal
Sopa torrada
Arròs (de Nadal)
Ous filats
Cassola dolça
Ofegat dolç
Calamars farcits
Panades
Pa de corriola
Fruita seca
Ametles torrades
Avellanes i castanyes
Fruita i fruits

Dolços
L’essència: l’ametla
Torró
«Cagar torró»
Castes de torrons
Coca de torró
Torró d’ametla torrada
Torró de Xixona
Torró de vermell d’ou torrat
Torró d’Alacant
Tambor d’ametla
Torró de castanya
Massapà
Pasta reial
Coques
Coca de Nadal
Coca bamba
Coca rosada
Aplanat, prima o raïssa
Neules
Llet d’ametla
Tortell de reis
Greixoneres i sopes de reis

Altres dolços de Nadal
Tortada
Casques
Mantegades
Polvorons
Congrets
Pa dolç
Barros
Pudonets
Xocolata
Pa de figa
Moniatos calents
Patata de Màlaga

Un món dins el món: dolços conventuals

Vins
Malvasia
Moscatell i vi blanc

Gastronomia de Nadal a la literatura culta i popular
Gloses, romanços i cançons
Villancets
Poesia
Prosa

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Mira també
Close
Back to top button