Tomàs Vibot s’endinsa en la gastronomia i etnografia mallorquina de Nadal al volum Cuina de l’esperança
“La cuina és cultura i la gastronomia mallorquina de Nadal és, com la de Pasqua, una de les manifestacions patrimonials immaterials més potents que té la nostra identitat. La gastronomia illenca es basa en els productes propis de la terra, senzilla però plena, primària però contundent. Allò que durant segles es menjava a les llars mallorquines per a celebrar el naixement de Jesús era producte d’una geografia, d’un saber i d’una història. Aquest llibre intenta traçar el recorregut que va des dels nostres dies fins als orígens d’uns plats, d’uns gustos i d’un tarannà que ens defineix com a país i per això ens situa, amb les nostres singularitats, dins un món cada cop més globalitzat. De nosaltres depèn –i de ningú més– que les arrels es mantinguin almanco entre nosaltres. Quan en arribar Nadal tastem el primer bocí de coca de torró, qui l’ha feta no sols ens regala el producte del seu saber: ens ha posat dins la boca la nostra pròpia història. Compartim-la.”
Així ho diu el mateix autor de La Cuina de l’esperança. Gastronomia i etnografia mallorquina de Nadal, el número 10 de la col·lecció Taula parada que El Gall Editor dedica a la gastronomia. Té 255 pàgines i està a la venda per 32 euros.
Biografia de l’autor
Tomàs Vibot (1973). Filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Professor i guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris. És autor, entre d’altres, dels llibres Les possessions de Mallorca –4 volums–; Cases i posades de Mallorca –2 volums–; Les Pitiüses, per la passa i la mirada; El Comte Mal: entre la història i la llegenda; El Viatge de Juníper Serra; Antoni Despuig i Dameto: príncep de l’Església, príncep de les Arts; La possessió mallorquina; L’art capturat –2 volums–; Les possessions de Campos; Les possessions de Santa Maria; La sobrassada, l’essència del porc; Guia essencial de la Serra de Tramuntana; Del gra al pa; Possessions de Felanitx; Possessions de Mallorca: selecció essencial, etc.
Introducció (fragment)
De manera global, a totes les cultures el comportament joliu està estretament lligat a la ritualització d’un seguit de valors i fenòmens socials. Els rituals, com a tals, són seqüències d’actes simbòlics, molt pautats i reiteratius dels quals se’n deriven manifestacions que connecten amb expressions de la cultura tradicional. Les festes, com a manifestació ritual, ajunten els membres d’una comunitat i a més compleixen tota una sèrie de funcions durant una o diverses jornades: socials, de reforçament de la comunitat, etc.
El menjar no sols és un acte biològic de pura necessitat sinó que també és un sistema de comunicació que defineix una comunitat i, de més a més, es dona a totes les cultures: l’alimentació està lligada estretament a la festa, a la celebració o a les cerimònies. Dit d’una altra manera: les festivitats propicien la preparació i el consum de determinats productes que constitueixen unes potents senyes d’identitat.
Sumari
Pròleg A mode d’introducció Nadal: orígens i tradició a Mallorca Els jorns d’un cicle Gastronomia tradicional de Nadal Salats Porcella Porcella rostida Salsa de magrana: l’acompanyant imprescindible Freixura de porcella Indiot Pollastre, capó i gall Capó a la manera del rei En Jaume Salsa d’ametla Altres menges tradicionals Sopa (i sopes) de Nadal Sopa torrada Arròs (de Nadal) Ous filats Cassola dolça Ofegat dolç Calamars farcits Panades Pa de corriola Fruita seca Ametles torrades Avellanes i castanyes Fruita i fruits Dolços L’essència: l’ametla Torró «Cagar torró» Castes de torrons Coca de torró Torró d’ametla torrada Torró de Xixona Torró de vermell d’ou torrat Torró d’Alacant Tambor d’ametla Torró de castanya Massapà Pasta reial Coques Coca de Nadal Coca bamba Coca rosada Aplanat, prima o raïssa Neules Llet d’ametla Tortell de reis Greixoneres i sopes de reis Altres dolços de Nadal Tortada Casques Mantegades Polvorons Congrets Pa dolç Barros Pudonets Xocolata Pa de figa Moniatos calents Patata de Màlaga Un món dins el món: dolços conventuals Vins Malvasia Moscatell i vi blanc Gastronomia de Nadal a la literatura culta i popular Gloses, romanços i cançons Villancets Poesia Prosa