El Govern reforçarà la vigilància pesquera a la badia de Pollença amb una nova barca i un pla de gestió artesanal
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha anunciat aquesta setmana l’adquisició d’una nova embarcació de vigilància per a la zona de Pollença que serveixi per a una millor gestió dels recursos pesquers. Aquesta iniciativa, emmarcada dins del projecte “Economia Blava: nous instruments de gestió” i finançada amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), busca enfortir la supervisió pesquera en les badies de Pollença i Alcúdia, on s’implementarà un nou Pla de Gestió de la Pesca Artesanal en Aigües Interiors.
Durant la 37a reunió del Consell Pesquer de les Illes Balears, el conseller Joan Simonet ha explicat que aquest pla de vigilància inclou no només l’adquisició d’aquesta embarcació per a Pollença, sinó també altres recursos tecnològics com drons, radars i sensors electrònics que permetran monitorar i protegir les activitats pesqueres a la zona. Aquests instruments seran utilitzats conjuntament amb l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) per a millorar el seguiment dels plans de gestió en el territori balear.
El nou Pla de Gestió de la Pesca Artesanal pretén establir unes directrius que regulin l’activitat pesquera en aquesta àrea, atenent especialment a la preservació de les espècies autòctones i a la sostenibilitat del sector. Segons Antoni M. Grau, director general de Pesca, aquesta iniciativa ha estat impulsada pels mateixos pescadors del nord de Mallorca, que han mostrat la seva voluntat de participar en la cogestió dels recursos, posant de manifest la creixent implicació del sector en la protecció dels ecosistemes marins.
Amb aquesta nova inversió de 2,5 milions d’euros provinents de l’ITS, el Govern vol reforçar el compromís amb la sostenibilitat i la rendibilitat del sector pesquer de les Illes Balears, un sector que no havia rebut fons d’aquest impost des de l’any 2017. El conseller Simonet ha subratllat la importància d’aquestes mesures per a assegurar una gestió pesquera responsable i ha destacat que l’increment de recursos i la implantació progressiva de tecnologies com la geolocalització i el registre digital de captures seran claus per a la sostenibilitat a llarg termini.
Aquestes noves mesures s’uneixen a altres iniciatives normatives presentades durant la trobada, com el projecte de decret per a la creació de la Reserva Marina de Ponent i la simplificació de la normativa pesquera i de busseig, amb l’objectiu de protegir la biodiversitat i assegurar la viabilitat de la pesca professional a les Illes.