“Tocar fusta”, una passa més cap al futur de la Fira de Pollença
Falten pocs dies, perquè Pollença visqui la Fira, una de les fires amb més tradició de Mallorca i, per tant, també una de les fires que més “pateix” l’augment de fires de nou segell que dispersa el públic per tot el territori mallorquí i durant tot l’any.
Sigui com sigui, els pollencins esperen la Fira motiu pel qual és un repte que d’any en any, s’ha de treballar per trobar l’equilibri entre tradició i innovació, passat, present i futur, essència i diversió.
De la Fira, sobretot, però també de comerç, de mercats i de turisme, n’hem volgut parlar amb el delegat d’aquestes àrees a l’ajuntament de Pollença, Antoni Cànaves.
– Com es presenta la Fira?
Bé. Ens hi posàrem amb temps i ho tenim tot a punt, encara que les darreres setmanes hem hagut d’anar a estirades.
– Hi haurà una temàtica com l’any passat?
L’any passat, la Fira d’Artesania feia 40 anys i vàrem creure oportú reflexionar sobre aquesta fira que tants d’èxits va tenir. D’aquí el muntatge “Repensar” que va comissariar Amarar i que va tenir molt bona acollida. Per això, es dedicarà tot un trienni al tractament de la fusta, a la circularitat, la utilitat i els processos productius. Per tant, aquest 2024, com l’any passat Amarar tornarà comissariar el muntatge de dins l’Església del Convent. Aquesta vegada s’hi ha implicat l’IDI, Tramuntana XXI i altres entitats del sector, cosa que valoram molt positivament.
– I què ens trobarem?
Com a novetat, es faran uns prototips de mobles per a la seva comercialització, ja que la cadena productiva sense mercat no té sentit. A més a més, com que volem aportar el nostre granet d’arena per combatre problemes com ara el relleu generacional, el desaprofitament del material de proximitat i el territori, entre aquests prototips, hi haurà l’Ajuntament adquirirà una taula per a la Sala de Plens, però també un conjunt de mobles per al pis tutelat de PRODIS.
Som conscients que aquesta és una primera passa per crear consciència. Cal anar més enllà del preu material, és important valorar la sostenibilitat, la gestió del territori, el disseny… Així que, si l’any passat contaren una història, enguany, amb “Tocar fusta”, tendrà continuïtat i es donarà una volta més a la Fira, sense llevar l’artesania.
– I passat aquest trienni?
Aleshores, ens endinsarem en altres materials la pedra, en oficis…
– Com serà la Fira d’Artesania?
La Fira d’Artesania també precisava una petita remodelació i, lligant-la amb “Tocar fusta”, s’ha creat un sistema d’elecció d’artesans. Així que, si bé les quinze primeres sol·licituds entraren directament, la resta d’artesans han hagut de passar una selecció seguint uns criteris (material local, fusta, quilòmetre zero, innovació, Carta de Mestre Artesà o la Carta d’Artesà). Fet i fet, la Fira d’Artesania de 2024 comptarà amb 26 artesans que exposaran dins el Claustre; menys que en anteriors ocasions la qual cosa permet que estiguin més espaiats i poder donar un espai més ampli a l’Associació d’Artesans amb els quals hem restablert les relacions que, durant la passada legislatura, s’havien deteriorat.
– Més enllà de la Fira d’Artesania, però, hi ha més Fira.
Evidentment, la Fira és cultura, entreteniment, esport… Aquest 2024, per mor de la llengua blava, no hi haurà mostra d’animals de la Cooperativa Pagesa, sí que hi haurà el Concurs de Galls i un hort que es complementarà amb tallers de permacultura, compostatge… Per suposat, els productors locals tendran el seu espai i hi haurà un espai gastronòmic amb el cuiner Pep Socies que cuinarà unes mongetes escaldines i explicarà la relació entre producte i territori.
A la plaça Major, hi haurà la part més lúdica amb concerts, contacontes… i, a la plaça de ca les Monnares, la part esportiva i juvenil amb el Punt Jove i el Club de Patinatge Pollença.
– I al carrer Major, no hi tornarà haver res?
Enguany, hem tengut moltes sol·licituds tant de marxandets com de llocs de menjar, que es repartiran per diferents carrers. El carrer Major és complicat. S’hi farà la Ludoteca de Carrer i hi passarà la cursa del Memorial Miquel Amengual. Llavors, estam en contacte amb l’Associació de Músics, perquè hi hagi música a diferents indrets. El Concert de la Banda, per suposat, no faltarà al programa de la Fira de 2024.
– Quan comença la Fira?
La Fira oficialment s’inaugura l’horabaixa de divendres 8 de novembre. Ara bé, ahir, dimecres 6 de novembre, al Club hi ha una xerrada de l’economista Toni Riera sobre “Realitat i reptes de l’economia de Pollença” que ha d’encetar un cicle que es dirà Pollença segle XXI, que té per objectiu crear un espai de reflexió i debat sobre temes que d’interès amb els actors econòmics i socials del poble. Demà, es concedeixen els Premis Pollença de Literatura i aquest diumenge ja es va inaugurar l’exposició de Gaito al Museu.
– I quan acaba?
Amb el Firó, el dilluns 11 de novembre, s’acaba la Fira. Ara bé, com ja es va fer l’any passat, l’exposició “Tocar Fusta” de l’Església del Roser estarà oberta tot un mes sencer i així es podran fer activitats complementàries.
– Més enllà de la Fira, duis altres àrees sobre les quals en podríem parlar?
Duc mercats, comerç i turisme, tres àrees de promoció econòmica que, per això mateix, vàrem voler reunir en una sola àrea.
Les fires d’ara són per veure, per fer contactes… es nota el relleu generacional i, en aquest sentit, he de dir que els joves demostren un canvi d’actitud interessant respecte el medi ambient, la producció local…
De les fires, estam molt contents del Wine Fest que es va fer a Sant Vicenç. De cara a l’any que ve pel mes de març, volem fer una Fira Nàutica de la Tonyina al Moll.
I els mercats també funcionen bé, tant els tradicionals com del nocturn del Moll. De fet, ens han demanat per fer-ne algun dia a la setmana a Sant Vicenç. També estam contents amb els Espais Artesanals…
– Amb el comerç, deu ser diferent.
El comerç local necessita més impuls. Per això mateix, enguany, hem tornat posar en marxa els bons de comerç local per als negocis que tenen obert més de 10 mesos a l’any i probablement l’any que ve en podrem incrementar l’import. Per altra banda, estam treballant en l’elaboració d’un cens real de comerços per poder actuar en fidelització. És més, apostam per la promoció del producte local.
– I de turisme, què en deis?
Ara hem de fer la valoració de la temporada. Tot i amb això, excepte a Fitur, no anam a fires generalistes, sinó a fires de producte, perquè la nostra aposta és per al turisme cultural, patrimonial, arqueològic, ornitològic, nàutic… El de sol i platja es promociona tot sol.
– Per acabar, a banda d’aquestes àrees també sou el delegat de Sant Vicenç. Teniu previst dur a terme alguna millora?
Ara mateix, estam amb el diagnòstic general de la xarxa d’aigües brutes que hem començat pel Moll, però que també es farà a Sant Vicenç i a Pollença. Ara bé, el gran repte de Sant Vicenç és desenvolupar la plaça de cala Molins, ja que estam en condicions de dur a terme els tràmits per a la seva execució.
– I d’aquell pla integral que començàreu durant la legislatura 2015-2019?
D’aquell pla, es va dur a terme una primera fase, però l’anterior govern no va donar-li continuïtat amb la qual cosa ara precisaria d’una revisió per fer les altres fases. Tot i amb això treballam en l’enllumenat i en la xarxa d’aigua potable, entre altres projectes de millora com el de cala Barques.