Pollença acollirà per primera vegada la iniciativa ‘Biblioteca Humana’, una experiència de transmissió oral sobre la violència política
El pròxim 27 d’octubre, la biblioteca de Pollença a Can Llobera serà l’escenari de la ‘Biblioteca Humana’, una iniciativa impulsada per l’Associació Memòria de Mallorca i la Xarxa Antirepressió de Familiars de Detingudes. Aquest projecte, nascut a Dinamarca l’any 2000 i present a més de 80 països, es basa en la transmissió oral de vivències personals amb l’objectiu de generar debat i reflexió sobre diverses temàtiques socials.
Aquesta serà la primera vegada que les Balears acullen aquest esdeveniment, que se celebrarà també a Esporles el 26 d’octubre. La trobada de Pollença tindrà lloc de 10.30 a 13.30 hores a Can Llobera. En aquesta ocasió, la temàtica central serà ‘Familiars afrontant la violència política’.
Com funciona la “biblioteca humana”?
Els assistents podran “llegir” aquests “llibres humans” reservant una franja horària per conversar amb cada persona. Les sessions tindran una durada de 15 minuts i es faran en petits grups. Entre els “llibres” que es podran “llegir” hi ha històries com la de Joana d’Algaida, que va haver de fer front a l’assassinat del seu padrí, o la d’Apol·lònia de Montuïri, que va descobrir una història familiar dolorosa durant la seva infància.
Cada llibre humà representa la història personal d’un autor o autora, i els lectors podran escoltar les seves vivències en subespais destinats a la lectura, amb una durada màxima de 15 minuts i amb un límit de quatre persones per sessió. Després de cada lectura, es faran noves sessions per permetre la participació de més assistents.
Alguns dels llibres que es presentaran inclouen històries com ‘La Padrina’, on Joana d’Algaida relata com la seva vida va canviar després de l’assassinat del seu padrí, i ‘Les 1001 cares de la història silenciada’, el testimoni d’Apol·lònia de Montuïri sobre la repressió que va viure la seva família. Altres testimonis aborden temes com la prohibició d’utilitzar la llengua materna, la repressió del dret a protestar o les conseqüències de la violència política en la vida de les dones.
L’objectiu d’aquesta iniciativa és oferir una experiència única que permeti crear consciència i empatia envers les injustícies del passat i del present. A més, compta amb el suport de la Coordinadora de l’acompanyament psicosocial del IV Pla de Foses de les Illes Balears i la col·laboració dels Ajuntaments d’Esporles i Pollença.
Aquest esdeveniment s’emmarca dins la tasca de Memòria de Mallorca de preservar la memòria històrica i promoure el debat al voltant dels drets humans i la justícia social.