“Entremig”, una exposició de fotografies de Josep Bestard
Aquest divendres, 25 d’octubre, a les 19’30 hores, a Can Llobera, s’inaugurarà “Entremig”, una exposició de fotografies de Josep Bestard, el més desconegut dels tres fotògrafs vinculats a Can Bestard.
La mostra inclou 54 fotografies captades des de 1930 fins a 1950. Segons explica la també fotògrafa, Maria Cerdà, responsable de la catalogació del fons fotogràfic Cerdà Bestard, “l’any 1932, Guillem Bestard va traspassar el negoci al seu fill Josep i el 1950 mon pare [Joan Cerdà] començà a fer feina a Can Bestard”. Pocs anys després, el 1954, Josep Bestard va morir deixant un llegat fotogràfic no només entremig de Guillem Bestard i Joan Cerdà, sinó també entremig d’una època marcada per la guerra civil espanyola i la postguerra.
A l’exposició, el públic podrà veure fotografies dels anys 30 de Josep Bestard. En aquest sentit, Maria Cerdà senyala que “hi ha poca cosa i són molt semblants al que feia son pare. Gairbé no hi ha foto de carrer i, entre les fotografies d’estudi, abunden les fotos de carnet”. Tot i amb això, entre les fotografies d’aquesta primera etapa de Josep Bestard, el públic podrà veure imatges interessants.
Durant els anys de la guerra civil, “hi ha molt poques fotografies. Això no obstant, n’hi ha algunes que, segurament, no s’han vist i que són ben interessants”, apunta Maria Cerdà que comenta que “es tracta de fotografies com al del Comte Rossi, tan popular. Fotografies que feia per encàrrec, “ell era republicà”, puntualitza Maria, però que retraten una època.
De la postguerra, “hi ha imatges que recullen la reactivació del turisme, però hi ha poques fotografies d’exterior. En canvi, aquí ja es nota un canvi respecte el tipus de fotografia d’estudi que feia son pare, es nota que segueix nous corrents, noves tècniques…”, explica Maria qui afegeix que “Josep ja fa fotos en moviment, mentre que Guillem sempre va fer foto estàtica”.
Maria Cerdà parla de Josep Bestard com una persona molt discreta i destaca que “va viure dins un món de cultura, amb molt d’ambient… des que va néixer i la guerra civil va suposar un cop, un cop fort que el va silenciar, a mi em sembla que el va deixar sense ganes de fer feina”. No debades, “des que va néixer fins al 1932, hi ha moltes fotografies de Josep Bestard retratat. Després ja no”.
“Entremig. Josep Bestard 1930-1950” es podrà visitar a Can Llobera fins al 10 de gener de 2025. Durant aquest temps, la idea de Maria Cerdà és organitzar visites amb les escoles i les terceres edats del municipi amb l’objectiu de difondre l’obra i la persona de Josep Bestard.