ARCA exigeix l’aprovació del Catàleg de Patrimoni de Pollença
Des d’ARCA, s’han posat en contacte amb el batle Martí X. March, per exigir l’aprovació del Catàleg de Patrimoni de Pollença. El president d’ARCA, Pere Ollers, va recordar la necessitat d’un Catàleg ampliat de Pollença a través d’un escrit i també verbalment al batle March. I és que, fa anys, que ARCA ha presentat escrits, al·legacions i peticions en el mateix sentit en passades legislatures, sense obtenir resposta positiva.
A l’hora que reconeixen que hi ha una tasca de base feta, ARCA demana que se revisi i amplii adequadament el Catàleg per evitar la pèrdua d’edificis com ja ha passat, tristament amb Can Mena (pel qual ARCA sempre havia demanat la conservació) o altres immobles o espais que caracteritzen el municipi de Pollença.
Però sobretot esperen celeritat i coherència per posar fi a una situació perjudicial per al patrimoni cultural de Pollença.
La carta adreçada al batle de Pollença, Martí X. March, diu així:
“Des d’ARCA, associació que té entre els seus objectius la cura de la protecció i difusió del nostre patrimoni, volem agraïr-li la informació sobre el catàleg de patrimni i el diàleg de dia 2 d’octubre, proppassat.
Tal com vàrem informar, ARCA demana a l’Ajuntament que aprovi el Catàleg de Patrimoni Històric i Cultural del Municipi i, és clar, que s’iniciïn les actuacions adients per l’aprovació inicial, atorgar la participació ciutadana obligatòria (en la qual ja des d’ara demanam que compteu amb aquesta Associació).
No cal recordar que Pollença és un municipi molt extens, amb un patrimoni històric, arquitectònic, arqueològic , etnològic i paisatgístic molt important , segurament un dels més rellevants de Mallorca.
Malgrat tot i després d’anys, la tramitació del Catàleg s’ha endarrerit molt i fins i tot l’anterior legislatura paralitzat i mutilat. A més a més, a hores d’ara potser ja hem perdut qualque edifici valuós al qual s’han fet obres autoritzades irreparables (Can Mena n’és un trist exemple).
Es per això que ARCA insta el Consistori pollencí a prioritzar l’aprovació del Catàleg de Patrimoni, incloent tots els elements de valor del municipi.
No volem deixar d’esmentar que d’ençà juny de 2020 hem escrit i demanat aquesta actuació, inajornable, a l’Ajuntament.
No volem deixar passar l’ocasió per, a títol d’exemple, esmentar entre aquests elements, sempre reivindicats: Can Franch o Can Llobera, Can Ques, Can Morató, Ca l’Adroguer, Can Tugores, Elements de Ferragut a l’Església del Calvari, Motllures modernistes, monuments funeraris i elements del Cementeri, Hotel Illa d’Or del Moll, dificis de la base d’hidroavions, Casa de J. Ferragut a Formentor. Són alguns exemples que demostren, ni que sigui indiciàriament, la riquesa patrimonial de Pollença que tot
Ajuntament ha de protegir i tutelar.
Segons ens informen, l’esborrany de Catàleg de patrimoni (no aprovat) de Pollença, inclou prop de 350 elements de tot tipus: arquitectònics, etnològics, històrics, paisatgístics, arqueològics,…que en aquests moments no gaudeixen de la protecció necessària. El perill que alguns d’aquests elements desapareguin o se degradin és evident. I la intervenció municipal, que naturalment és ineludible, serà cada cop més
dificultosa.
En definitiva, senyor batle, esperam unes actuacions amb la celeritat deguda i coherents amb els postulats del vostre Ajuntament que posi fi a aquesta situació anòmala, però sobre tot, perjudicial per a la gestió del patrimoni cultural del vostre Municipi.”