Pollença fa 45 anys (III): 1a. quinzena d’octubre de 1979
Miquel Àngel March
Dietes del batle i dels regidors
Al ple municipal de finals de setembre del 1979 es varen aprovar, entre altres coses, les dietes que cobrarien els regidors de l’Ajuntament durant la legislatura de 1979 a 1983. El batle cobraria 35.000 pessetes mensuals, 10.500 pessetes per als tinents de batle, i 7.000 pessetes per a la resta de regidors. El delegat del Moll tenia una gratificació mensual de 2.000 pessetes i el de Sant Vicenç 1.000 pessetes.
Es comença a estudiar el canvi de noms de carrers
En un dels primers plenaris del nou govern municipal, es va acordar fer un estudi dels noms dels carrers de tot el municipi, amb la idea de fer-hi alguns canvis, ja sigui per llevar noms lligats al règim franquista, o també per recuperar noms tradicionals. Igualment es planteja posar les noves plaques en català, i no en castellà com fins aleshores. En aquest sentit es va començar a reunir la comissió de Cultura (presidida per Mateu Cerdà) per tal de concretar i aprovar el canvi de noms, amb la intenció de poder-los dur a un proper ple municipal.
Diada Cala Murta
La premsa de l’època es feia ressò de la celebració de la Diada de Cala Murta i dels actes d’aniversari de la mort de Miquel Costa i Llobera, consistents en un concurs escolar de redaccions, exposició de pintura de temes pollencins, actes literaris, missa, recital de poesia…
La taxa de recollida de fems va pujar un 50%
El cost de la recollida de fems a Pollença, el 1979, pujava a 7’4 milions de pessetes, dels quals més de 5 milions eren de costos de personal. Per contra l’ajuntament només recaptava 4,5 milions de pessetes, amb la qual cosa se produïa un dèficit d’aquest servei de quasi 3 milions. Per això, la tardor del 1979, es va dur a terme una modificació de l’ordenança fiscal, per igualar ingressos i despeses, quedant les quotes d’aquesta manera:
– les quotes aplicables a vivendes passen de 600 a 900 pessetes anuals, la qual cosa representava un increment d’un 50%.
– Les quotes aplicables a negocis i indústries augmentaven un 60%.
Curs de ball de bot
A principis d’octubre va acabar el curset de ball de bot que al llarg de l’estiu s’havia duit a terme a Pollença. Hi assistiren més de 70 persones i va tenir lloc al pati de l’Ajuntament i al Club Pollença. L’èxit de la convocatòria va fer que un pic a la setmana seguiria havent-hi una classe per als més interessats i avançats.
El curset el varen impartir antics components de l’Esbart pollencí.
S’edita un disc amb obres inèdites de Miquel Capllonch
La tardor del 1979, es va presentar a Palma un disc amb obres del músic pollencí Miquel Capllonch, fruit de la investigació de Joan Moll, el qual l’havia descobert gràcies a son pare, Francesc de Borja Moll. Eren obres que fins aleshores eren totalment desconegudes.