CUINAREPORTATGESSALAT

La fabada asturiana: recepta

Eva Remolina – AMIC

La fabada és un dels plats més representatius de la gastronomia d’Astúries. Aquest plat, fet amb mongetes (faves) i productes del porc, és ideal per a dies freds o àpats festius, ja que ens aporta una gran energia.

Ingredients:

Per a unes 6 persones, els ingredients principals són:

500 grams de faves seques asturianes (preferiblement de gran qualitat)

1 xoriço asturià

1 botifarra negra asturiana

200 grams de cansalada fresca

1 os de pernil

1 ceba

2 grans d’all

1 fulla de llorer

Aigua

Sal

Preparació:

Posar les faves en remull la nit anterior: cal deixar les faves en aigua freda durant almenys 12 hores. Aquest pas és essencial per rehidratar-les i aconseguir que quedin tendres durant la cocció.

Cuinar la carn: En una olla gran, afegeix aigua suficient per cobrir els ingredients i porta-la a ebullició. Quan l’aigua bulli, afegeix l’os de pernil, el xoriço, la botifarra negra i la cansalada. Deixa que bullin durant uns 10 minuts i retira l’excés d’escuma que aparegui a la superfície.

Afegir les faves: Un cop les carns hagin bullit una estona, afegeix les faves escorregudes. És important que les faves estiguin completament cobertes d’aigua, així que si cal, afegeix més aigua calenta.

Aromatitzar: Afegeix la ceba tallada per la meitat, els grans d’all i la fulla de llorer a l’olla. Aquestes verdures donaran un toc subtil de sabor al plat. Redueix el foc al mínim i deixa que cogui a foc lent durant unes 2 a 3 hores. És important no remenar les faves amb culleres, ja que poden trencar-se. Si cal, simplement sacseja l’olla amb suavitat per moure els ingredients.

Desescumar: Durant la cocció, és normal que es formi escuma a la superfície. Retira-la de tant en tant per garantir un caldo net i suau.

Rectificar la sal: Quan quedin uns 30 minuts de cocció, comprova el punt de sal i rectifica si cal.

Reposar: Un cop acabada la cocció, deixa reposar la fabada durant uns minuts abans de servir-la. Aquest pas permet que els sabors s’integrin millor i que el plat guanyi en intensitat.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button