ACTUALITAT

EMSER treballa per millorar l’eficiència en la gestió de l’aigua potable

Entre els projectes que l’Ajuntament de Pollença, han presentat per aconseguir el finançament de la convocatòria 2024/25 provinent de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS), en el marc del Pla Anual d’Impuls del Turisme Sostenible, hi ha una proposta de l’Empresa Municipal de Serveis (EMSER 2002 SLU) l’objectiu de la qual és millorar l’eficència en la gestió de l’aigua potable.

Així que, a més dels projectes de rehabilitació del cinema Capitol i dels serveis de Can Singala, el tercer projecte és aquesta proposta de l’Empresa Municipal de Serveis, que supera el milió d’euros i que té per objectiu millorar l’eficiència de les seves infraestructures, concretament de la seva xarxa de distribució, per aconseguir majors garanties de disponibilitat de recursos hídrics d’abastiment dels nuclis urbans de Pollença.

Aquestes actuacions s’engloben dins un projecte d’instal·lació d’un sistema de telelectura de comptadors domiciliaris i teledetecció de fuites d’aigua. Concretament, consisteix en la renovació de la pràctica totalitat del parc de comptadors domiciliaris d’aigua de petit calibre, que són de tipus mecànic, substituint-los per comptadors estàtics per ultrasons i equipats amb un sistema integrat en el mateix comptador de telecomunicació de dades.

Un terç d’aquests comptadors també anirien equipats amb un sensor acústic que, juntament amb un software amb algoritmes avançats d’anàlisi dels nivells de renou registrats per aquests sensors, permeten la localització de fuites tant a les preses com a les xarxes generals de distribució.

Així, les propostes de l’Ajuntament de Pollença i d’EMSER responen a la tipologia d’actuacions que es podien presentar d’acord amb les bases de la convocatòria, ja que es demanaven projectes que protegeixin i preservin el medi natural, rural, agrari i marí, que es fomenti la desestacionalització del turisme, així com tot allò relacionat amb el cicle de l’aigua, que es rehabiliti el patrimoni històric i cultural i que s’impulsin la recerca científica i la innovació tecnològica en l’àmbit turístic per afavorir la diversificació econòmica, entre d’altres.

D’altra banda EMSER també preveu una actuació més immediata consistent en la detecció de possibles fuites a través d’Heli i un robot. Es tracta d’una eina dissenyada per a la localització de fuites d’aigua en conduccions de llarg recorregut de la xarxa de distribució que resol els problemes i les dificultats de mètodes convencionals.

Aquest sistema està basat en dues premisses: que l’Heli és més lleuger que l’aire, per la qual cosa tendeix a pujar de forma natural, i que la concentració d’Heli a l’atmosfera és constant. Es difon el gas de forma homogènia a la canonada, sense pèrdua d’aigua, es mesura la pressió a la canonada per ajustar la d’injecció i finalment es controla la quantitat de Heli injectat, a través de la mesura de cabal.

En conclusió es pot dir que amb aquest sistema s’aconsegueix la localització de fuites, especialment en conduccions de gran diàmetre, on els sistemes convencionals no són operatius. A més aquestes fuites es localitzen amb precisió, estalviant temps i recursos en reparacions.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button