HISTÒRIAREPORTATGESSOCIETAT

Fa 45 anys (II): 2a. Quinzena de setembre de 1979

Miquel Àngel March

Polèmica sobre el mercat dominical: consulta popular.

Aquells anys hi havia un cert debat ciutadà sobre el dia de mercat. A finals de l’estiu de 1979, el Ple de l’ajuntament de Pollença va aprovar, per unanimitat, la celebració d’un referèndum per decidir sobre el possible canvi de dia del mercat setmanal, que abans i encara avui es fa en diumenge. Aquells anys es debatia sobre si passar-ho al dissabte. Aquesta consulta popular no es va arribar a celebrar mai.

Adhesió del consistori a la via ràpida per accedir a l’autonomia

A proposta del PCIB l’ajuntament, a la mateixa sessió plenària, va acordar apostar per l’article 151 de la Constitució per accedir a l‘autonomia. Aquest article era la via ràpida i el 143 era la via lenta. Una setmana més tard, una representació del consistori es va entrevistar amb Jeroni Albertí, president del Consell General Interinsular, per manifestar-li l’adhesió municipal al procés autonòmic iniciat en aquest cas per la via ràpida de l’article 151.

Ramon Juan Garrigós director de la Banda de Pollença.

Ramon Juan Garrigós director de la Banda de Pollença.

Substituint a Bernabé Sanchís, aquell any, Ramon Juan Garrigós va ser nomenat director de la Banda de Música de Pollença. Com Sanchís, va combinar la direcció de la banda de Pollença amb la subdirecció de la de Palma. Hi va estar 24 anys com a director de la Banda de Pollença, possiblement una xifra que ningú altri, va superar ni igualar.

Coberta de “Torxes de pau! de Miquel Bota.

Miquel Bota Totxo presenta dos llibres

Després d’un anys sense publicar, el 1979, Miquel Bota publica dos llibres, concretament, dos llibres de poemes: “Torxes de pau” amb dibuixos de l’artista italià Aligi Sassu i “El fons de la mar” amb olis i aquarel·les del pintor pollencí Dionís Bennassar.

La Fundació Rotger Villalonga es creà el 1979

Presidida pel seu fundador Ignasi Rotger, aquell anys es va crear la Fundació Rotger-Villalonga, entitat que ell presidia. La Fundació té per objecte prioritari, estudiar i difondre el coneixement de la memòria i obra de Miquel Costa i Llobera i promoure activitats culturals relacionades amb la seva persona i obra. També inclou entre les seves activitats les d’acollir i afavorir actes ambientals, culturals, esportives, com els Campaments juvenils a Cala Murta.

Moltes entitats renoven les seves juntes

La transició política va permetre i estimular el moviment associatiu. Aquells anys, algunes entitats varen renovar la junta Directiva o la seva presidència. L’any 1979 Martí Vicens, presidia el Club Pollença, l’Obra Cultural Balear va tenir com a president a Antoni Marquet. La Confraria de Pescadors tenia com a Patró Major a Josep Font (sogre de l’actual patró major). El Club Nàutic era presidit per Felip Bellini, un dels seus fundadors. El Círculo Cultural del Moll era presidit per Pere J. Cifre Cortès. La Secció de Muntanya trià com a president a Miquel Àngel March. Joan Rotger va ser el primer president de la Banda de Música.

Obra de Rowland Fade, premi Pollença de pintura 1979.

Rowland Fade, premi Pollença de Pintura

El Certamen Internacional de Pintura, el PREMI POLLENÇA DE PINTURA, que aquell any complia la divuitena edició, va tenir com a guanyador Rowland Fade. Aquest certamen es feia de forma paral·lela al Festival de Música.

Pollença, protagonista del programa “Raíces” de TVE

Al mes d’agost del 1979, el programa Raíces de TVE va dedicar un programa a temes pollencins especialment als darrers granerers, així com al ball dels Cavallets i al de les Àguiles. Miquel Bota Totxo era objecte d’una llarga entrevista.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Mira també
Close
Back to top button