MEDI AMBIENT

Pollença acull el naixement de la plataforma “Bosc marí”

L’Aeròdrom Militar de Pollença acull aquests dies un seminari científic sobre preservació dels ecosistemes marins organitzat per Redeia i la Fundació Ecomar, en el qual participen científics, experts en ecosistemes marins i representants d’administracions públiques. De fet, ha estat, en aquest marc, en què ha trascendit el naixement de la plataforma el “Bosc marí”, així com l’anunci d’una aliança per impulsar projectes de recuperació d’ecosistemes marins fins al 2030.

Plataforma “Bosc marí”

Redeia, matriu de Red Eléctrica, i la Fundació Ecomar anunciaren ahir dimecres el llançament de la plataforma “Bosc marí”. Es tracta d’una aliança estratègica que neix de l’experiència prèvia de Red Eléctrica, filial de Redeia, en aigües de Pollença, que ha permès replantar ja dues hectàrees de Posidonia oceanica, a la qual se suma la Fundació Ecomar amb el coneixement dels oceans. Totes dues impulsaran la restauració d’ecosistemes marins d’aquí al 2030 amb un primer projecte centrat en aigües de la Comunitat Valenciana.

En aquest primer projecte conjunt s’utilitzarà la metodologia aplicada a la recuperació de les praderies de Pollença, desenvolupada per Red Eléctrica, filial de Redeia, i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats del Consell Superior d’Investigacions Científiques (IMEDEA-CSIC). Aquest mètode, premiat a nivell nacional i europeu, ha aconseguit per primer cop un índex de supervivència del 95% transcorreguts ia 6 anys de la primera plantació.

L’escenari elegit per a la presentació de la plataforma va ser Pollença, bressol del “Bosc marí”. L’anunci va tenir lloc en el marc del seminari científic que reuneix a l’aeròdrom militar de Pollença experts en ecosistemes marins i representants d’entitats científiques i d’administracions públiques per reflexionar sobre la importància de preservar la biodiversitat de mars i oceans.

La plataforma “Bosc marí” està alineada amb la recent Llei de Restauració de la Natura de la Unió Europea i es dedicarà a restaurar la major quantitat d’hàbitats marins amb l’horitzó posat el 2030 tant de manera directa com promovent la col·laboració pública i privada.

Durant la presentació, la directora corporativa de Sostenibilitat i Estudis de Redeia, Eva Pagán, va posar de manifest que “els ecosistemes marins són una de les principals reserves de biodiversitat de la Terra i són claus per a la supervivència humana per les emissions de CO2 que absorbeixen i l’oxigen que generen. Tot i això, estan greument amenaçats. Amb aquesta aliança impulsarem la seva regeneració i promoure la investigació i sensibilització ciutadana, compartint amb la societat el coneixement tècnic i científic que generem”.

Per part seva, la presidenta de la Fundació Ecomar, Theresa Zabell, va destacar que “la plataforma ‘Bosc marí’ neix de l’aliança de dues entitats que ja treballaven en la conservació dels ecosistemes marins i que aportaran a aquesta causa tots els seus coneixements i recursos a l’abast. Començarem amb un projecte inicial centrat en la posidònia, però la nostra meta a futur serà ampliar l’àmbit d’actuació tant a altres àrees geogràfiques com a altres espècies marines”.

La inauguració del seminari i la presentació de “Bosc marí” també va comptar amb la participació i suport de representants del Govern balear, de la Generalitat Valenciana i de la Delegació del Govern a les Illes Balears.

En detall: una metodologia premiada

A les intervencions que la plataforma ‘Bosc marí’ dugui a terme, Redeia i Ecomar aplicaran els coneixements de les seves experiències prèvies restaurant ecosistemes marins.

D’una banda, s’emprarà el mateix mètode científic desenvolupat per Redeia i la seva filial Red Eléctrica a la badia de Pollença (Mallorca) per a la restauració de posidònia. El compromís d’emprendre la interconnexió elèctrica submarina entre Talamanca (Eivissa) i la badia de Santa Ponça (Mallorca) amb la mínima afecció a aquesta planta, va portar la companyia a iniciar el 2014 un projecte de recerca, conservació i educació ambiental que ha donat com a resultat una reeixida metodologia de recol·lecció i plantat.

De l’altra, la plataforma també incorporarà l’aprenentatge i les innovacions que s’extreuen del projecte que Fundació Ecomar iniciarà el proper hivern a la conca mediterrània. L´objectiu d´aquesta iniciativa d´Ecomar serà recuperar més de tres hectàrees de posidònia a través d´una iniciativa cofinançada pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d´Aqüicultura (FEMPA) a través del Programa Pleamar 2023 i que compta també amb la col·laboració de Redeia . Igualment, seguirà la metodologia desenvolupada per Red Eléctrica i l’IMEDEA-CSIC.

Sobre Redeia

Redeia és un operador global d’infraestructures essencials i neutrals, mitjançant les quals garanteix el subministrament elèctric i les telecomunicacions. És present a Espanya i Llatinoamèrica i la seva activitat es caracteritza per una aposta contínua per la innovació i un ferri compromís amb la sostenibilitat. Entre les seves filials figuren Red Eléctrica, responsable del transport d’electricitat i l’operació del sistema elèctric a Espanya, les operadores de satèl·lits i de fibra òptica fosca Hispasat i Reintel, respectivament, Redinter, filial internacional a l’àmbit de la transmissió elèctrica, i la plataforma dinnovació Elewit.

Sobre Fundació Ecomar

La Fundació Ecomar fa més de 25 anys que educa, consciencia i actua, sobretot amb nens i joves, per aconseguir un planeta més saludable i equilibrat a través de programes de conservació marina. Va ser fundada per Theresa Zabell, única esportista espanyola amb 2 ors olímpics, que en retirar-se de la vela olímpica va decidir tornar-li al mar una petita part de tot el que havia rebut. El lema d’ECOMAR és “Cuida dels dos únics llocs dels quals no et podràs mudar mai, el teu cos i el teu planeta”. Amb aquesta filosofia es busca involucrar els joves a practicar un estil de vida saludable ia comprometre’s en la cura del planeta al seu dia a dia.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button