ACTUALITAT

L’Ajuntament de Pollença inicia el procés de legalització d’edificacions en sòl rústic

L’Ajuntament de Pollença ha posat en marxa aquesta setmana el procediment extraordinari per legalitzar construccions il·legals en sòl rústic que ja han prescrit. Aquesta mesura es deriva del decret llei de simplificació i racionalització administrativa, aprovat pel Govern de les Illes Balears el passat 24 de maig, que té com a objectiu reduir la burocràcia i agilitzar diversos tràmits.

Aquest decret llei ha introduït modificacions a prop de 50 lleis i decrets lleis vigents, amb l’objectiu principal d’alleugerir la càrrega burocràtica que afecta tant als ciutadans com a les institucions. Un dels aspectes més destacats és la creació d’un procediment extraordinari per a la regularització d’aquelles construccions il·legals en sòl rústic que, per haver transcorregut els terminis legals, ja han prescrit.

Mantenir (o no) les llicencies de lloguer turístic

Tot i que el decret llei ja és d’aplicació, encara es poden introduir esmenes que podrien alterar alguns dels seus punts. Una de les modificacions proposades pel ple de l’Ajuntament de Pollença, però que encara està pendent d’aprovació, consisteix en permetre que les cases que es legalitzin puguin conservar la seva llicència per oferir lloguer turístic. Aquesta és una qüestió de gran importància per a molts propietaris que veuen en el lloguer turístic vacacional una font d’ingressos i que podrien decidir no legalitzar per no perdre la llicència.

Els Ajuntaments assumeixen tota la responsabilitat envers de les legalitzacions

La responsabilitat de revisar i validar els projectes de legalització recau sobre els ajuntaments. Aquest fet ha obligat a les administracions locals, com la de Pollença, a consensuar criteris comuns i reorganitzar les seves àrees d’urbanisme per fer front a l’allau de projectes que s’espera rebre en els propers mesos.

Per aquest motiu, no ha estat fins a aquesta setmana que l’Ajuntament de Pollença ha obert el procediment per presentar els projectes de legalització. Per tal de facilitar aquest procés, l’Ajuntament de Pollença ha publicat una guia detallada de tramitació, que es pot consultar al següent enllaç: Guia de tramitació.

https://ajpollenca.net/ca/noticies/procediment-de-legalitzacio-extraordinaria-edificacions-sol-rustic

Aquesta iniciativa representa una oportunitat per als propietaris de regularitzar la seva situació, però també suposa un desafiament logístic per a les administracions locals, que hauran de gestionar de manera eficaç la gran quantitat de sol·licituds que previsiblement es presentaran.

Aquests són requisits, els costos i procediment per legalitzar

Per poder-se legalitzar les construccions han d’haver prescrit (han de tenir mésde 8 anys) i no poden estar en zones protegides. Les construccions més recents s’hauran d’enderrocar. A més, cal tenir en compte que, de moment, les cases legalitzades no es podran destinar al lloguer turístic.

Els propietaris hauran de presentar una sol·licitud amb un projecte tècnic a l’Ajuntament que inclogui mesures per millorar l’eficiència energètica i hídrica, com l’ús d’energia renovable o la depuració d’aigua.

El cost inclou taxes municipals i una prestació econòmica que oscil·la entre el 10% i el 15% del cost de l’obra, amb descomptes per a rendes baixes. A més dels honoraris dels arquitectes per redactar el projecte i els costos de les reformes que contempla el projecte.

El termini per sol·licitar la legalització és de 3 anys (fins al 20 de juny de 2027) i l’ajuntament té 6 mesos per resoldre la petició.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button