MEDI AMBIENT

El nou cable elèctric entre Mallorca i la Península podria afectar directament al municipi de Pollença

El projecte d’interconnexió energètica entre la Península i Mallorca, que inclou un segon cable elèctric, passarà per terrenys del municipi de Pollença, afectant més de 4.500 metres quadrats de parcel·les, segons ha revelat la proposta inicial presentada per Red Eléctrica Española (REE). Aquest projecte, que ja ha iniciat la seva fase d’exposició pública, ha generat una forta oposició veïnal a Alcúdia, on els residents han expressat la seva preocupació pels possibles efectes sobre la salut.

El nou cable elèctric, que connectarà la població de Fadrell, a Castelló, amb Alcúdia, entrarà a terra per Sa Ferradura i continuarà per un traçat terrestre subterrani fins a la subestació de Sant Martí. Tot i que el projecte encara es troba en fase d’avaluació, la proposta inicial de REE afecta més de 75.000 metres quadrats de terrenys a Mallorca, incloent-hi petites propietats i terrenys d’administracions públiques.

La forta oposició a Alcúdia, liderada per la plataforma de veïns VAAC, es deu a la proximitat del traçat a les zones urbanitzades. Els residents temen que el camp magnètic del cable pugui perjudicar la salut dels habitants. Els veïns han reclamat que el cable es mantingui allunyat dels habitatges i que, en els casos on això no sigui possible, es prenguin mesures de seguretat addicionals, com el seu apantallament.

El Govern balear ha anunciat la creació d’un grup de coordinació que es reunirà per primera vegada el 7 d’octubre i que inclou representants de l’Ajuntament d’Alcúdia, el Consell de Mallorca, l’executiu autonòmic, REE i la plataforma de veïns. Durant aquesta fase, es negociaran modificacions al traçat per intentar arribar a un consens amb les parts implicades.

A Pollença, el projecte travessarà diverses parcel·les, afectant zones boscoses i algunes àrees de cultiu. Tot i que REE està oberta a modificar el traçat per prioritzar recorreguts que transcorren per carreteres del Consell de Mallorca.

La fase d’exposició pública del projecte, que depèn de la Direcció General de Política i Mines del Ministeri per a la Transició Ecològica, permetrà als veïns i administracions presentar al·legacions i propostes de canvi. Aquesta fase serà clau per definir el traçat final del cable i minimitzar el seu impacte sobre el territori i la salut de les persones.

Un projecte estratègic per reduir emisions de CO2

Aquest segon enllaç és un projecte estratègic del Govern de les Illes Balears, que reforçarà la qualitat del subministrament elèctric de l’arxipèlag, garantirà el futur renovable, avançarà en la transició energètica i contribuirà a la reducció d’emissions de CO2 en 905.000 tones anuals.

El futur projecte del segon enllaç elèctric entre la Península i les Illes Balears consta d’un enllaç submarí subterrani de 220 MW en corrent continu. Amb una longitud aproximada de 400 km, dels quals 390 són submarins i la resta soterrats, unirà l’estació convertidora de Fadrell, a Castelló, amb la nova estació convertidora de Sant Martín, a Mallorca, en un entorn ja industrialitzat, la qual cosa assegura la integració de la nova infraestructura sense provocar afeccions.

Publicacions relacionades

Deixa un comentari

Back to top button