Confirmats set focus de llengua blava a Pollença
La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural ha actualitzat la situació del brot de llengua blava a les Illes Balears, confirmant un total de 32 focus a l’arxipèlag. A Mallorca, s’han detectat 28 focus, dels quals set corresponen a explotacions d’oví al municipi de Pollença. A Menorca, n’hi ha quatre focus, repartits entre Ferreries, Ciutadella i Es Migjorn Gran.
La malaltia, causada pel serotip 8, afecta especialment el bestiar oví, i s’estan analitzant més mostres en altres municipis de l’illa, inclosos Algaida, Alaró, Escorca i Artà. El director general d’Agricultura, Fernando Fernández, ha assenyalat que actualment els esforços estan centrats en aconseguir vacunes per controlar la propagació del brot. En col·laboració amb altres comunitats autònomes afectades, es treballa per definir una estratègia comuna per a l’adquisició de les dosis necessàries, tot i que no s’espera que arribin les primeres fins a desembre.
Protocols de moviment i prevenció
Davant la situació, s’ha establert un protocol de control per als moviments d’animals d’explotacions tant dins com fora de les Illes Balears. En el cas d’explotacions afectades, no es permetrà el trasllat als escorxadors fins que tots els animals de la finca estiguin lliures de símptomes, i es requerirà la desinsectació prèvia dels animals i el transport.
Per a les fires i certàmens ramaders, s’ha suspès el moviment d’espècies sensibles fins a nova ordre, i es valorarà cas per cas un cop acabat el període d’estacionalització. Això afectarà amb tota probabilitat a la Fira de Pollença que no podrà comptar amb la presencia de bestiar, com ja va passar amb l’anterior brot del 2021.
Cap risc per a la salut pública
Malgrat l’impacte sobre el bestiar, la Conselleria ha volgut remarcar que aquesta malaltia vírica, transmesa per mosquits del gènere Culicoides, no afecta la salut pública, ja que no es transmet a les persones ni per la picada del moscard, ni pel consum de llet o carn del bestiar infectat.