HISTÒRIA

Fa 45 anys (estiu del 1979) de (I)

Miquel Àngel March

– Primer ajuntament democràtic després de més de 40 anys.

L’any 1979 es varen celebrar les primeres municipals democràtiques. Feia dos anys que s’havien celebrat les primeres eleccions generals, amb triomf de la UCD, i dos anys més tard es varen celebrar les primeres eleccions per constituir els nous ajuntaments democràtics. A Pollença el resultat dels comicis va ser el següent: UCD, 10 regidors. PCIB-PCE, 4 regidors i PSOE, 3 regidors.

La UCD va tenir majoria absoluta (l’única que hi ha hagut a Pollença fins ara) i aquests foren els 10 regidors i regidores: Martí March Vives (batle), Joan Vilanova, Miquel Pericàs, Mateu Cerdà, Miquel Mir, Herminio Barbero, Joan Provençal, Joana Vicens, Margalida Femenia i Marti Salas.

El Partit Comunista va tenir quatre regidors: Martí Vicens, Jeroni Llobera, Manolo Garcia i Antoni Solivellas.

El PSOE en va tenir tres: Bernat Rotger, Josep Cortès i Josep Cànaves.

En aquest consistori hi havia dues dones, Joana Vicens i Margalida Femenia, el que suposava la primera vegada en la història local que hi havia dues dones regidores. També per primera vegada que dos fills de la immigració varen ser regidors: Herminio Barbero i Manolo Gracia.

Cartell electoral d’UCD a les primeres eleccions municipals de 1979.

– Pregó de festes

Miquel Vives Madrigal, va fer el pregó de les festes de la Patrona el mes de juliol del 1979 amb el títol “Fites històriques d’instrucció pública a Pollença –desitjos”. Aquest va ser el primer pregó que se va editar. A partir d’aquell any s’anaren editant tots els pregons i a poc a poc també els anteriors.

Pregó Patrona 1979 de Miquel Vives.

– Joan Mas va ser en Joan Campomar “Meneta”

Aquells anys, el Simulacre de moros i cristians, ja començava a partir els efectes de la massificació de públic, ja que hi havia una part important provinent de fora poble. El 1979 el paper de Joan Mas, el va fer Joan Campomar ”Meneta”, mentre que Dragut era en Pedro Vila “Lloro” i el Lloctinent, Bernat Oliver. Aleshores encara no se triaven per votació popular.

– Restriccions d’aigua en l’estiu

Freqüentment, quasi tots, els estius es produïen restriccions d’aigua al municipi, ja fos a les nits o en determinats dies. L’aigua venia, sobretot, de les fonts de Ternelles i darrerament se comprava aigua dels pous de can Colonya i de can Colet. Aleshores s’anunciava la compra d’aigua de Can Comas i Ca n’Amer per mirar de solucionar la problemàtica de la manca d’aigua durant l’estiu.

– Surt el primer número de “El Gall”

Per la Patrona del 1979 apareixia el primer número de la revista local “El Gall” editada per l’Obra Cultural Balear de Pollença. Després de molts d’anys Pollença comptava amb una publicació periòdica. Primerament sortia com a suplement de la revista Dijous d’Inca, però al número 4 ja s’independitzà. Tenia una periodicitat quinzenal, era de disseny modern i professional i estava escrit totalment en català. Va passar per diverses etapes i va arribar fins al mes de març del 1987.

Polèmica ampliació club Nàutic del Port de Pollença

L’estiu del 1979 se va aixecar una gran polèmica pel projecte d’ampliació del club nàutic del Moll de Pollença. Era el segon projecte que sortia a debat i aquí la polèmica va ser més forta. Varen cridar especialment l’atenció els articles d’Antoni Seguí “Bocchoritano” publicats als Diario de Mallorca, de forma crítica i sistemàtica, avaluava les conseqüències negatives que per a la badia i pel seu paisatge provocaria la nova infrastructura portuària. Ja aleshores apostava per la Base d’hidroavions com l’indret més abrigat i per tant adequat per aquest ús portuari.

La polèmica just començava. A partir d’aquí s’encetaria una gran campanya a favor i en contra de la gran ampliació.

Projecte d’ampliació del club nàutic, 1979.

Publicacions relacionades

Back to top button