ACTUALITATMEDI AMBIENT

“Ja ens podem oblidar de dur ovelles a la fira d’enguany”

Dimecres, la Conselleria d’Agricultura va declarar l’illa de Mallorca zona afectada per la llengua blava, concretament, per una nova variant del serotip 8, molt més agressiva i amb una mortalitat més elevada. Ja hi ha un total de cinc explotacions d’oví a les zones de Deià i Fornalutx on s’ha confirmat la malaltia, amb 22 animals morts. A Pollença, tot i que encara no hi ha cap cas confirmat, hi ha almenys 10 casos sospitosos que esperen els resultats de les analítiques per ser confirmats.

Roda de premsa a la qual el Conseller d’Agricultura i el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, declararen l’illa de Mallorca zona afectada per la llengua blava

“Hi ha explotacions afiliades a la Cooperativa Pagesa de Pollença que afirmen que ja han tingut almenys 15 ovelles mortes per llengua blava, però encara no ho hem pogut confirmar”, explica Martí Solivellas, president de la cooperativa pollencina. Afirma que l’arribada de la malaltia i la declaració de la Conselleria afectarà els ramaders en molts aspectes, ja que, per exemple, s’ha restringit la mobilitat d’exemplars entre explotacions i s’han de prendre mesures sanitàries molt més estrictes. “I de dur ovelles a la Fira, ja ens en podem oblidar. Ens haurem de conformar amb els galls”, es lamenta Solivellas, fent referència a la Fira de Pollença. Pel que fa a aquesta nova variant, diu que és molt més mortífera per als animals, ja que, mentre que a l’anterior brot del 2021 hi havia exemplars que sobrevivien a la infecció, en aquest nou brot la supervivència d’animals infectats serà molt més excepcional.

És una malaltia inofensiva per a les persones

La llengua blava és una malaltia que es transmet per la picada d’un tipus de moscard. És important recordar que la llengua blava, tot i que és molt perillosa per a les ovelles, cabres i vaques, és inofensiva per a les persones, tant si reben la picada d’un d’aquests moscards, com si consumeixen la carn o la llet d’animals infectats.

Conseqüències dels brots anteriors

No és la primera vegada que un brot de llengua blava afecta les ovelles de Pollença. L’any 2004 ja en van morir molts exemplars, i el 2021 hi va haver un altre brot d’una variant del serotip 4 que va provocar la mort d’entre 400 i 500 ovelles només a Pollença. En aquest cas, el brot es va detectar a finals de juny i l’1 de juliol el Govern ja va declarar l’emergència epizoòtica. Onze dies després es va iniciar la campanya de vacunació i a mitjan setembre ja hi havia un 70 per cent de les ovelles de Pollença vacunades.

Vacuna que es va usar al brot del 2021

No hi ha vacunes

Malauradament, no hi ha vacunes disponibles per a aquesta nova variant del serotip 8, i sembla que les primeres no arribaran fins al mes de desembre. El Govern s’ha posat en contacte amb les dues empreses farmacèutiques que la fabriquen per encarregar-ne les dosis necessàries. Per tant, “per controlar l’extensió d’aquesta malaltia és summament important que els ramaders duguin a terme les mesures de prevenció de desinfecció i desinsectació dels animals i les explotacions ramaderes, i també el control del moviment del ramat en vida entre explotacions, que quedarà restringit, i no es podrà exportar cap animal a zones lliures del virus sense una prova PCR negativa”, ha manifestat el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández.

Una variant que ja s’havia estès a França i Catalunya que la DANA ha duit a Mallorca

“Som conscients que s’aniran confirmant molts més casos perquè aquesta nova variant es transmet d’una manera ràpida”, ha dit Fernández, que ha explicat que aquest serotip 8 “és diferent del que hi va haver entre 2021 i 2023 i que va provocar 276 focus a les Illes Balears”. “Seguíem amb detall com estava afectant el bestiar aquesta nova variant que en tres mesos s’ha estès molt ràpidament per Catalunya. La nostra preocupació era que arribàs a les Illes Balears, cosa que finalment ha succeït, molt probablement pels vents provocats per la DANA que van entrar des del Mediterrani francès i català coincidint amb el període d’incubació de deu dies”.

Publicacions relacionades

Back to top button