Activat el pla INUNBAL. Què cal fer per evitar riscos?
Entre les 13 i les 15 hores d’avui dimecres 4 de setembre, s’esperen fortes precipitacions al municipi de Pollença, aiguats que poden anar acompanyats de tempesta elèctrica i de vent. De fet, la situació de Pollença forma part d’un episodi de pluges i tempestes generalitzades a les illes Balears, ara mateix en alerta taronja per fenòmens meteorològics adversos.
Davant aquesta situació que s’allargarà fins a les 18 hores, quan l’alerta passa a ser groga, la Direcció general d’Emergències i Interior ha activat la situació operativa 1 del Pla Especial de Protecció Civil davant el Risc d’Inundacions de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (INUNBAL), així com l’IG1 del Pla Especial per fer front al risc de fenòmens meteorològics adversos (METEOBAL) a totes les Illes, davant la previsió de pluges intenses i tempestes. Aquesta activació s’ha fet atenent a les informacions rebudes des de la delegació territorial a les Illes Balears de l’Agència Estatal de Meteorologia.
Per tal de preveure la situació que s’esdevindrà les pròximes hores i coordinar les possibles actuacions conjuntes, el director General d’Emergències i Interior, Sebastián Sureda, es va reunir amb el Grup de Suport Tècnic del Pla amb representants de tots els organismes que intervenen en aquest tipus d’episodis: AEMET, Bombers de Mallorca, Bombers de Palma, Bombers de Menorca, Bombers de Formentera, Bombers d’Eivissa, CNP, Delegació del Govern, DG Ports i Aeroports, DG Recursos Hídrics, EMAYA, ENDESA, Guàrdia Civil, IBANAT, Policia Local Palma, Ports de les Illes Balears, Xarxa Elèctrica d’Espanya, Observatori RiscBal i ISPIB.
L’Institut Balear de la Natura (IBANAT) va anunciar que les zones d’acampada de sa Font Coberta, Marjanor i Pixarells (tots ubicats al municipi d’Escorca), així com tost els refugis que gestiona l’IBANAT a Mallorca, romandran tancats fins aquest dijous, una vegada hagi finalitzat l’alerta i s’hagi fet la revisió de les instal·lacions. Així mateix, Ports de les Illes Balears tancaren ahir horabaixa tots els camps de boies que, de moment, no s’obriran fins dijous a les 18:30h.
Davant aquest pronòstic, Emergències 112 aconsella seguir aquests consells d’autoprotecció:
- Allunyau-vos dels torrents i no quedeu damunt els ponts, perquè poden enfonsar-se i arrossegar-vos en la caiguda.
- Utilitzau de manera raonable el telèfon. No col·lapseu les línies d’emergències.
- Preparau-vos per abandonar l’habitatge si la situació ho requereix, i feis cas dels consells de les autoritats competents.
- Circulau preferentment per carreteres principals i autopistes.
- Al camp, no us refugieu davall arbres, sobretot, si estan aïllats.
- Allunyar-vos de reixes, reixats i altres objectes metàl·lics.
- Si anau conduint i us sorprèn una tempesta, recordeu que un vehicle tancat pot ser un bon refugi.. En tot cas, disminuïu la velocitat, extremau les precaucions i no us atureu a les zones on pugui passar una gran quantitat d’aigua.
- A la ciutat, els edificis protegeixen del risc de les descàrregues.
- Evitau els llocs on pugui haver-hi despreniments de branques, murs i parets, tanques publicitàries, mobiliari urbà, cornises i edificis en construcció.
- A casa, cal tenir cura que no es produeixin corrents d’aire, ja que atreuen es llamps. Per això, la recomanació és tancar portes i finestres en cas de tempesta.
- També convé protegir els electrodomèstics, ordinadors, etc., desendollant-los per evitar que es danyin per una pujada de tensió o que ocasionin descàrregues elèctriques.
- No us apropeu a passeigs marítims, espigons o penya-segats.
- Evitau practicar qualsevol tipus d’esport nàutic; i si teniu embarcació, assegurar el seu amarratge