Més del 75 per cent de l’energia espanyola del 2024 no ha generat emissions
Mónverd – Jaume Reus
El consum energètic dels dos primers mesos del 2024 han deixat bones notícies a l’Estat. Segons les dades de Red Eléctrica, les energies no contaminants van suposar un 75,3% i un 81,4% de l’energia produïda els mesos de gener i febrer respectivament. La xifra per al mes de febrer suposa un rècord històric en la producció espanyola.
En dos mesos marcats per l’augment de la demanda (1,1% al gener i 0,8% al febrer), el sistema energètic espanyol ha estat capaç de generar més de la meitat de la seva energia d’origen renovable (55,2% entre els dos mesos), xifra que s’eleva fins al 59,6% durant el mes de febrer. A més, si es té en compte la generació que no produeix emissions de gasos d’efecte hivernacle (per exemple, l’energia nuclear), aquesta xifra augmenta encara més. El dia amb un major mix no contaminant es va donar el 10 de febrer, amb un 88,5% de l’energia lliure d’emissions.
La proporció de renovables durant el mes de febrer suposà un increment de més d’un 30% comparat amb el mateix mes del 2023, marcat per unes bones xifres de l’energia eòlica i precipitacions que han permès les centrals hidroelèctriques tornar a funcionar amb més força.
Una de les noticies més positives d’aquestes dades, emperò, ve donada per la proporció d’energia solar, que va cobrir un 9,8% de l’energia i que, durant el mes de febrer, va superar la generació de gas natural. De fet, l’energia solar és la segona que més augmenta amb un 10,6%, només superada per una hidroelèctrica que es recupera gràcies a les pluges. A l’altra part de la balança se situen el carbó (-33,4% interanual) i els cicles combinats de gas natural (-30,3%). Aquest fet és donat per la força de l’eòlica i la hidroelèctrica.
Després de la força de les renovables dels dos primers mesos, s’espera que aquesta tendència continuï amb força durant els mesos de març i abril, amb més hores de sol i temperatures suaus. Davant d’aquesta situació, s’espera que la fotovoltaica continuï guanyant terreny al gas i fins i tot superant-lo en el recompte anual. Aquestes dades no inclouen l’autogeneració, fet que augmenta encara més el percentatge d’energia solar utilitzada a l’Estat.
Tot i l’encara minsa força de la fotovoltaica, un augment de les instal·lacions sumat als primers tancaments de centrals nuclears durant aquesta dècada faran que aquesta tecnologia continuï escalant posicions al mix energètic espanyol.
Una de les qüestions en què l’Estat està endarrerit és en l’ús de bateries. Les plaques solars generen la majoria de la seva energia durant les hores centrals del dia. Davant d’aquesta generació intermitent, és necessari establir maneres d’emmagatzemar energia. Mentre que països com Alemanya, amb 83,4 GW de potència instal·lada, tenen 7,2 GW de bateries, a Espanya, que compta amb només 25 GW (s’espera que s’assoleixin els 76 a finals de la dècada) tan sols acaba d’entrar la primera bateria al mercat majorista.