CUINASALAT

L’obra mestra gastronòmica que els portuguesos no volen que coneguis

Eva Remolina – AMIC

Entre els carrers empedrats i els vells ponts de Porto, emergeix una delícia culinària
única: la Francesinha. Aquesta obra mestra gastronòmica, originària de Portugal, és una
veritable festa per al paladar i un emblema de la cuina portuguesa. Amb les seves capes
de carn, embotits, formatge i salsa picant, la Francesinha captiva els sentits i es
converteix en un imprescindible per a qualsevol viatger que visita la ciutat.

La Francesinha va néixer a mitjan segle XX a Porto, una ciutat amb una rica tradició
culinària. Encara que no hi ha un consens clar sobre qui va ser el creador d’aquest plat,
la seva popularitat va créixer ràpidament, convertint-se en un símbol de la gastronomia
local. El nom “Francesinha” significa “francesa petita” en portuguès, i es diu que va ser
inspirat en el gust francès de la salsa que cobreix el plat.

La preparació de la Francesinha és una obra d’art culinària. Es comença amb un parell
de llesques de pa gruixut que serveixen com a base. I per sobre d’aquesta base es van
apilant capes generoses de carn de vedella, pernil, xoriço i salsitxa fresca. Després, el
plat es cobreix amb una capa de formatge, que es fon lentament sota el grill, creant una
capa de cremositat irresistible.

Per coronar aquesta creació, s’afegeix una salsa especial, elaborada amb tomàquet,
cervesa, pebre i altres espècies secretes. Aquesta salsa pot variar lleugerament segons el
lloc on es prepari, donant lloc a diverses versions de la Francesinha. Sovint, el plat
s’acompanya de patates fregides, proporcionant una textura cruixent que complementa
la seva riquesa.

Una curiositat interessant sobre la Francesinha és la seva relació amb la famosa “Super
Bock”, una cervesa portuguesa. Molts llocs que serveixen aquest plat el mariden amb
una Super Bock ben freda, creant una combinació perfecta de sabors.

A Porto, hi ha una àmplia varietat de restaurants i tavernes que ofereixen la seva pròpia
versió de la Francesinha. Algunes de les adreces més populars inclouen el famós Café
Santiago, la tradicional Cervejaria Brasão i el clàssic Bufete Fase.
Els preus de la Francesinha poden variar segons el lloc, però en general, és un plat molt
assequible que oscil·la entre 9 i 12 euros.

Publicacions relacionades

Back to top button