HISTÒRIAREPORTATGES

Deu coses que no sabies del Dimecres de Cendra

Avui, 14 de febrer, és Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma, un temps que, actualment, ha quedat reduït al costum dels catòlics creients i practicants que van a la imposició de la cendra. Però, què en saps d’aquest dia tan senyalat del calendari, molt especialment a Pollença, quan és costum tallar el Pi de Sant Antoni?

1.- El Dimecres de Cendra comença un període de quaranta dies amb què es commemora els quaranta dies que Jesús va passar al desert fent dejuni i vencent les tres temptacions a les quals el va sotmetre el Dimoni, tal i com s’explica a la Bíblia.

2.- El Dimecres de Cendra és un dia especial per posar en pràctica el dejuni i l’abstinència, per donar inici als quaranta dies de penitència i així purgar els seus pecats i dedicar temps a Déu.

3.-Els diumenges no es compten durant el temps litúrgic de la Quaresma. De fet, si comptam des d’avui (14 de febrer) fins al Diumenge de Pasqua (31 de març), hi ha quaranta-set dies.

4.- Com el Carnaval i la Setmana Santa, el Dimecres de Cendra és una celebració variable en el calendari, entre els mesos de febrer i març. És una data lunar que coincideix amb les sis setmanes abans del dia de Pasqua, que sempre és primer diumenge després de la primera Lluna Plena de primavera.

5.- La imposició de la cendra durant la missa d’avui té origen als primers segles dels Cristianisme. De fet, el mot “cendra” prové del llatí “cinerem”, acusatiu de “cinis” que significa o representa el producte de la combustió d’un element material pel foc.

6.- Aquest costum de posar cendra és una influència jueva, ja que les persones que havien comès algun pecat es tapaven part del cos amb cendres per demostrar que volien allunyar-se d’allò dolent i apropar-se a Déu. Grecs, egipcis, jueus i àrabs es cobrien el cap amb cendra com a senyal de dol.

7.- Simbòlicament la cendra representa la mort, la humilitat i la penitència. No debades, en el moment en què el capellà imposa la cendra pronuncia dues cites bíbliques: “Penedeix-te i creu en l’Evangeli” (Mc 1, 15) i “Recorda’t que eres pols i a la pols has de tornar” (Gén, 3, 19).

8.- Les cendres que s’imposen durant la missa d’avui es produeixen de les palmes i rams d’olivera del Diumenge del Ram de l’any anterior que, després de ser cremades, es mullen amb aigua beneïda i després s’aromatitzen amb ensems. En aquest sentit, la Fundació Mallorca Literària apunta una referència recollida pel Pare Rafel Ginard a Montuïri, on el Dimecres de Cendra, “molts anaven a missa a prendre cendra feta dels rams sobrants o dels troncs sobrants d’olivera de l’any passat que es guardaven un una dependència de l’església”.

9.- Qualsevol persona pot rebre la imposició de la cendra, qualsevol persona, estigui batiada o no, sigui creien o no.

10.- El morat és el color litúrgic d’aquest període, perquè significa dol i penitència.

Publicacions relacionades

Mira també
Close
Back to top button